Гледай на живо

Полша - Саудитска Арабия 2:0

Героят на Дания е далтонист

Един от героите за Дания Томас Дилейни е първият активен елитен играч, който признава публично, че е далтонист. Вкаралият един от головете за победата над Чехия с 2:1 футболист се превърна в символ за 350-те милиона цветнослепи хора по света.

"Той е първият активен играч от елита, който го призна публично. Не мисля, че знае какво означава това. Повечето не говорят, защото се страхуват, че това ще повлияе на стойността им", каза Катрин Олбани-Уорд, основател на британската организация на далтонистите пред BBC.

Дилейни особено има проблеми с разграничаването на червено и зелено. Това са цветовете на националния отбор и един от бившите му тимове - Вердер (Бремен).

Томас Дилейни: Дания не игра така, както искаше, но постигнахме резултат
Томас Дилейни: Дания не игра така, както искаше, но постигнахме резултат

"Трудно е да се опише - признава той. - Това е все едно да виждаме различни нюанси от един и същи цвят. Обикновено играем с различни гащета, но веднъж и на двата отбора бяха бели, което направи нещата още по-сложни. Това, което направих, беше само да гледам лицата. Но трябваше да го правя много бързо, за да не загубя топката. Когато хората са наблизо, могат да бъдат различени добре, но когато темпото е високо и са по-далеч, е малко трудно."

Томас Дилейни е голямата звезда на сблъсъка между Чехия и Дания
Томас Дилейни е голямата звезда на сблъсъка между Чехия и Дания

Признанието му стана толкова важно, че Австралия и Дания се съгласиха да играят с вторите си екипи на световното първенство в Русия през 2018-а, за да не "навредят" на Дилейни.

"Можеха да изберат други цветове и да го използват срещу мен. Почти сигурно не бих забелязал жълто", коментира той през смях.

Сега на европейското първенство Дилейни е сред водещите играчи на Дания. Изминал е 43,5 км по време на мачовете. И е в Топ 5 по този показател на шампионата. Томас посвети гола си срещу Чехия на Кристиан Ериксен.

"Той е нашият най-добър играч от много години - заяви Дилейни. - Играхме с него в сърцата си."

Още от Булевард

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти