Гледай на живо

ЦСКА - София хвърли здрав бой на хърватския Осиек - На живо след 4:2 на стадион "Васил Левски"

Революционно решение може да скандализира световния футбол

Революционно решение може да скандализира световния футбол

Тази неделя Футболната федерация на Норвегия се събира на заседание, на което ще гласува за евентуален бойкот на Мондиал 2022 от страна на местния националния тим - нещо нечувано от години насам. Скандинавците са активни в протестите срещу домакина на форума Катар, като се оправдават с информациите за грубо нарушаване на човешките права на строителите, които работят по изграждането на стадионите и другата част от инфраструктурата за Световното първенство. 

Ерлинг Холанд и другите национали вече изразиха недоволството от случващото се според тях в Катар, като облякоха специални фланелки преди изминалите си световни квалификации. На тениските пишеше “Човешки права - на и извън терена”. 

Нидерландия и Германия също заявиха с фланелки недоволството си срещу евентуалното незачитане на правата на работниците в Близкия Изток, но засега техните асоциации не планират нищо повече от това. Не е изключено обаче Норвегия да бъде подкрепена, ако наистина приеме да се оттегли от форума, който трябва да се проведе през ноември и декември 2022 г.

Ако Норвегия реши да не участва на шампионата през следващата година, има опасност ФИФА да накаже федерацията с изключване от следващия Мондиал след това - през 2026 година, съобщава NRK. Така сега ръководители на футбола в Осло са изправени пред деликатен казус. 

Катар обещава да бъде домакин на най-екологичния Мондиал
Катар обещава да бъде домакин на най-екологичния Мондиал

Според NRK ФИФА обмисля допълнително да глоби норвежците с 40 000 франка и по-тежкото: да спре финансирането на федерацията им. 

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти