Катар обещава да бъде домакин на най-екологичния Мондиал

Катар обещава да бъде домакин на най-екологичния Мондиал

Върховният комитет по провеждане на Мондиал 2022 в Катар обещава, че следващото световно първенство ще бъде най-екологично в историята, съобщава вестник "Gulf Times". 20% от автобусите на световното първенство ще бъдат електрически, а останалите ще отговарят на екологичния стандарт Euro-5, който регулира съдържанието на вредни вещества в отработените газове. Депото за зареждане на електрически автобуси от своя страна ще работи на слънчева енергия, т.е. автобусите ще се зареждат от слънчеви панели. Друго нововъведение ще бъдат трамваите без релси, които могат да превозват повече пътници, отколкото автобусите. Метрото в Доха, столицата на Катар, ще свързва летището с пет стадиона. Като цяло властите на Катар уверяват, че ще бъде възможно да се стигне до всички стадиони от почти всяко място с метро, или с метро и автобус. В този случай станциите ще бъдат разположени в непосредствена близост до хотелите. 

Всички влакове на катарското метро вече са оборудвани с регенеративни спирачни системи, при които електричеството, генерирано от тяговите двигатели, се връща в електрическата мрежа. В допълнение към метрото, автобусите и трамваите без релси, обикновени трамваи ще превозват пътници на световното първенство. 

Всички мачове на Мондиала в Катар ще се играят на стадиони, разстоянието между които няма да надвишава 75 километра. По този начин, казаха от Върховния комитет, посетителите на шампионата и играчите няма да имат нужда да правят вътрешни полети, което също ще допринесе за "значително намаляване на емисиите на въглероден диоксид в сравнение с други подобни международни състезания". 

Катарските власти също припомниха, че по-рано международното летище Хамад, което може да приеме повече от един милион фенове, е решило да увеличи температурата на климатика с един градус по Целзий през зимните месеци, за да намали емисиите на въглероден диоксид. 

Друго нововъведение за Световното първенство ще бъде откриването на 200 до 500 станции за зареждане на електрически превозни средства в Катар в близост до търговски центрове, жилищни райони, стадиони, паркове и държавни служби. Успоредно с това страната вече активно развива отдаването под наем на електрически скутери и велосипеди и планира допълнително да увеличи броя им за шампионата. 

Световното първенство в Катар ще се проведе от 21 ноември до 18 декември 2022 година в пет града и на осем стадиона.

Още от Футбол свят

Виж всички