Тимът на Gresini обяви своите мотори и пилоти за сезон 2022 в MotoGP

Тимът на Gresini обяви своите мотори и пилоти за сезон 2022 в MotoGP

От тима на покойния Фаусто Грезини – Gresini Racing обявиха, че през следващите два сезона в MotoGP ще използват мотоциклети на Ducati, слагайки край на седемгодишното си партньорство с Aprilia.

От началото на 2015 година, италианският тим отговаряше за заводската програма на Aprilia и се ползваше с пълната подкрепа на производителя от Ноале. Той обаче реши да стартира пълна заводска програма през 2022 година, което остави Gresini без мотори.

Една от опциите преди тима бе да продължи своето партньорство с Aprilia, но вече в качеството си на сателитен екип. Вдовицата на Фаусто Грезини и неговите деца, които поеха контрол над тима след неговата кончина по-рано тази година обаче предпочетоха да сменят своя партньор и заложиха на Ducati.

„За всички нас това е много емоционален момент. Усилията ни през последните месеци се сляха със силните емоции да осигурим бъдещето на Gresini Racing и сега сме изключително горди и щастливи да направим официалното съобщение. Това е проект роден от ценностите на Фаусто, върху които той изгради тази институция. Моите благодарности отиват на първо място към Кармело Еспалета, който направи всичко по-силите си ние да не се чувстваме сами през последните месеци, и към Ducati за вярата в нашия проект. Сигурна съм, че Фабио и Енеа ще дадат всичко по-силите си за да развеят високо флага на Gresini Racing“, заяви вдовицата на Фаусто Грезини – Надя Падовани, която пое ролята на собственик и ръководител на тима след кончината на своя съпруг.

Жената на починалия Фаусто Грезини пое едноименния отбор в MotoGP
Жената на починалия Фаусто Грезини пое едноименния отбор в MotoGP

Освен своите мотори, от Gresini потвърдиха и пилотския си състав за сезон 2022. През него те ще заложат на младите италианци Енеа Бастианини и Фабио Ди Джанантонио. Бастианини направи своя дебют в кралския клас през настоящата кампания с екипа на Esponsorama Ducati. За настоящи шампион в Moto2 това ще бъде втори престой в лагера на Gresini, където той се състезава пред 2015 и 2016 в Moto3. Тогава италианецът записа по една победа във всяка от кампаниите си, като във втората той стана вицешампион в най-малкия клас зад Брад Биндър.

Ди Джанантонио от своя страна ще направи своя дебют в кралския клас догодина, като през 2021 той се състезава за тима на Gresini в Moto2. Именно той донесе първата победа за екипа след кончината на неговия основател, след като в началото на май триумфира в Гран При на Испания на „Херес“ в средния клас.

Новината, че двата мотора на Gresini догодина ще бъдат управлявани от Бастианини и Ди Джанантонио оставя извън сметките настоящия пилот на тима Алейш Еспаргаро. Испанецът обаче има сключен договор директно с Aprilia и почти сигурно ще продължи да се състезава в марката от Ноале.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички