Разказът на бивш национал на Франция, който премина през същия ужас като Ериксен

Разказът на бивш национал на Франция, който премина през същия ужас като Ериксен

Бившият френски национал Давид Жинола също като Кристиан Ериксен беше на крачка от смъртта заради сърдечен арест. Преди пет години някогашният нападател на Пари Сен Жермен и Тотнъм колабира по сходен начин по време на благотворителен двубой във Франция. Той изпадна в кома за 9 минути, но беше спасен първо от бившия играч Фредерик Менди, който му направи сърдечен масаж, а после от пристигналите веднага медици, които вкараха в действие процес на дефибрилация. 

“Колабирах и бях мъртъв в продължение на 9 минути - както и Ериксен - спомни си Жинола. - Не усещах нищо, бях в безсъзнание. Преди това не бях усетил никакви прзинаци, които да ме предупредят. Случи се просто ето така! Но имах късмет, че бях заобиколен от хора, които знаеха как да ми окажат първа помощ. Бил е докаран дефибрилатор, с който са започнали процедура по връщането ми в съзнание. Веднъж, втори опит, трети опит… нищо. Казват, че след три опита няма как да продължиш, защото вече се нуждаеш от специално разрешение. Но хората край мен са казали “Не, трябва да съживим Давид” и съответно да се пробва пети и шести път, ако е възможно. И точно това са направили, като след петия опит сърцето ми е започналото отново да работи. После говорих с хирурга от болницата, който ми каза следното: “Давид, аз свърших моята част от работата. Тя е като на водопроводчик, който поставя необходимите неща на нужното място. Но животът ти е бил спасен от онези хора на игрището, които са знаели какво точно да направят.”

Още един футболист с доказани сърдечни проблеми играе на Евро 2020
Още един футболист с доказани сърдечни проблеми играе на Евро 2020

54-годишният вече Жинола се отърва без последствия след всичко това и в момента води нормален живот. Точно такива са молбите и относно Ериксен. Датският национал колабира по същия начин по време на срещата с Финландия от Евро 2020 в събота и продължава да е в болница. 

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти