Илиана Раева: Ние вече можем много смело, истински да мечтаем за медал от Олимпиадата

Илиана Раева: Ние вече можем много смело, истински да мечтаем за медал от Олимпиадата

Президентът на БФХГ Илиана Раева беше изключително щастлива след спечеления сребърен медал от Боряна Калейн на Европейското първенство по художествена гимнастика във Варна. 

Тя похвали Калейн, но и Катрин Тасева за отличното представяне на шампионата. "Боряна спечели с това, че тя има много рядкото качество да обича да се състезава, да не изпитват страх от състезанията, да усеща атмосферата и това да й дава много сили и увереност. Аз преди години съм го казала това за нея и днес тя отново го потвърди. Тя не само игра без грешка, тя се бореше на терена и сякаш се заявяваше и казваше "Ето вижте ме", това съм аз, това мога аз, заслужавам го! Много уверена, много заявяваща се на терена. Просто беше беше Боряна Калейн", каза Раева пред медиите във Варна. 

Вчера грацията беше доста разстроена, след като допусна грешки в квалификацията за многобоя. "Основното и най важното е, че тя успя да излезе от това състояние. Ние каквито и усилия да вложим, ако тя не носи този силен характер, този невероятен талант да бъде състезател, защото пак ще повторя, едно е да си спортист и да тренираш, коренно различно е да си състезател и да се състезаваш, на всяка една от нас щеше да ни бъде много трудно. Най-щастлива съм, не знам дали толкова силно се радвам за сребърния медал, колкото силно се радвам, че тя излезе от ситуацията, защото тя наистина повярвайте беше в много тежко психологическо състояние онзи ден и вчера. Това още веднъж показва силата на характера й и много, много се гордея с нея и съм много щастлива. И много съм горда и щастлива с Катрин Тасева, която е фантастичен състезател, много силен. Тя показа силата си, показа таланта си по същия начин, показа, че е абсолютно конкурентна и равностойна на най-силните. 

Двете момичетата са разкошни и трябва да продължим да работим по този начин. Трябва сега веднага да се успокоят, защото утре са финали. Трябва по същия начин, дори още по-добре, и вече да гледаме към олимпиадата", каза още президентът на БФХГ. 

Боряна Калейн победи големите звезди в гимнастиката в момента - Дина Аверина (Русия) и Линой Ашрам (Израел). "Толкова съм щастлива, това е страхотно постижение. Страхотно постижение, защото руските гимнастички, двете сестри са много, много силни. Нямам представа как играха те, защото през цялото време бях отстрани с Боряна, но знам как игра Боряна, че нямаше да е справедливо, ако няма медал. Това е страхотно постижение и наистина да победим Русия, не само да вземем медала, ами сребърен медал. 

29 Европейско първенство по художествена гимнастика - Варна

Много се гордея с децата и с треньорите, и с всичко, което постигнахме", коментира Раева. "Беше много важно да спечелим медал, изключително важно, тъй като това е най-големият форум преди олимпиадата. Художествената гимнастика е спорт, в който всичко това влияе на съдии, на състезатели и на треньори. Класиранията се имат предвид, за жалост. Но това нищо не значи. Искам много отговорно да заявя, че всички ще работят. Това състезание отминава, идва следващото и всичко се започва от нулата. Всички ще имат мечти и надежди, че ще вземат медал от олимпиадата. Най-хубавото е, че ние вече можем много смело, истински да мечтаем за медал от олимпиадата", добави Раева. 

"След 2000 година нямаме медал в многобоя на европейско първенство и много се извинявам, ако не съм права, защото малко със статистиките съм скарана. Но от много, много дълго време не се е случвало. Обикновено ми казват от колко години не е имало и аз го повтарям, но съм благодарна на всички наистина, които вложиха толкова огромен труд. Аз казах вчера, че тези момичета минаха по един не естествен път, за да стигнат до тая висота. Те нямаха силата и класата все още в началото на цикъла на нашите конкуренти, всичко ставаше в движение през тези четири години. 

Това трябва да се прави от малки, когато гимнастичките са малки да учат трудности, да учат всичко това, което играят. Но съм щастлива, че успяхме против всякакви правила да го постигнем. Спортът ни е много жесток. Всички вие, които се занимавате от години с нашия спорт, го знаете това нещо. Да, спортът ни е жесток. Това са големи много интелигентни момичета. Те виждат какво се случва, какво става. Много е трудно две състезателки от една държава да бъдат сред медалите, да им се даде това, което трябва да им се даде, за огромно съжаление. 

Имайте предвид, че Катрин е също много силно момиче, с изключителен силен характер, също е голям състезател, умее да се състезава. Ще направя всичко, което е по силите ми тя да се чувства добре. Аз мисля, че тя се чувства добре, за да продължи с този ентусиазъм и с тази енергия, с която тренира, защото тя е неузнаваема на тренировките от 4-5 месеца", завърши президентът на БФХГ.

Още от Гимнастика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти