Новите лица: Талантът на Ямбол - Николай Нинов

Новите лица: Талантът на Ямбол - Николай Нинов

В новата рубрика на Sportal.bg – „Новите лица“ ще ви представяме бъдещето на българския баскетбол. Младите играчи, които вече са попаднали в мъжките отбори в НБЛ и ББЛ, а с упорит труд в следващите години ще имат и главна роля в тимовете си.

Тази седмица се отправяме към Ямбол, където ви срещаме с 18-годишния талант от школата на Тунджа - Николай Нинов. Младежкият национал грабна окото както с изявите си в ББЛ А група, така и с тези във финалите на държавното първенство за юноши до 19 години, където бе сред лидерите на отбора си, и където се окичи със сребърните медали. За Нинов гоненето по оранжевата топка става съвсем случайно - още на 6-годишна възраст, и то заради по-големия му брат, който също се казва Николай.

"Бях на 6 годишна възраст, гледах една тренировка на по-големия ми брат. Треньорът Здравко Янчев ме видя и ме попита дали искам да играя с тях. Оттогава се състезавам с по-големи момчета и това доста ми помогна занапред. Така започна всичко. Никога не съм тренирал друго освен баскетбол, това е моята страст", споделя бързоногото крило.

Пътят към мечтата е дълъг и труден, който налага много жертви. Нинов го разбира още в самото начало, когато трябва да съчетава няколко дейности. Контузиите също се опитват да спрат талантливия баскетболист, но волята и характера не позволяват това да се случи.

"Преминал съм през много трудности. Една от тях е, че още на по-ранна възраст тренирах както с по-големи момчета, така и с тези на моята възраст, но в същото време трябваше да ходя на училище и не ми оставаше достатъчно свободно време. Все пак намирах начини да съчетавам нещата. Другото, през което преминах, е множеството контузии. Може би последната травма в началото на тази година беше най-тежка, тъй като нараних няколко пъти едно и също място и след това ми беше трудно да вляза във форма. Отне ми доста време", спомня си 188-сантиметровият юноша на Тунджа.

Мотивацията е от изключителна важност за младите спортисти. Николай признава, че основният му стимул да продължава напред е чувството от победата - "Аз имам доста спортна злоба. Мен единственото, което ме мотивира, е чувството от победата".

Нинов и неговият Тунджа (Ямбол) се задоволиха със сребърните медали в държавното първенство за юноши до 19 години. На финала отборът му не успя да защити титлата си от миналата година, тъй като загуби от БУБА Баскет с 59:85. Въпреки това Нинов се превърна в топреализатор за Тунджа с 13 точки и 8 борби.

"Не ни сполучи стрелбата в мача. През второто полувреме умората също оказа влияние, там БУБА ни пречупиха. Нека обаче да не омаловажаваме успеха на съперника, в този мач БУБА бе по-добрият отбор", признава талантът.

Нинов посочва двама играчи, на които се опитва да подражава - единият е петкратен шампион в НБА с екипа на Лос Анджелис Лейкърс, докато другият също е продукт на ямболската школа и се оформи като един от най-добрите играчи в българския баскетбол през изминалото десетилетие.

"Още от малък подражавам на вече покойния Коби Брайънт, а иначе от българските играчи харесвам най-много Павел Маринов".

За финал Николай Нинов признава, че трябва да подобри играта си с по-слабата лява ръка, а освен това трябва да наблегне и върху стрелбата. Мечтата му е да играе на високо ниво в Европа. Сезонът обаче все още не е свършил за 18-годишното крило, тъй като другата седмица той и съотборниците му от Ямбол ще играят в националните финали на ББЛ А група. До момента през сезона Нинов записва средни показатели от 13.2 точки, 6.7 борби, 3.8 асистенции и 2.5 отнети топки в общо 25 мача в ББЛ и финалите на ДП.

Снимки: БФБ

Новите лица: Стрелецът на Черноморец - Борис Войков🏀
Новите лица: Стрелецът на Черноморец - Борис Войков🏀

Още от Баскетбол

Виж всички