Мерцедес разкриха причината за отпадането на Ботас в Монако

Мерцедес разкриха причината за отпадането на Ботас в Монако

Отборът на Мерцедес разкри причината, довела до отпадането на финландския им пилот Валтери Ботас от вчерашната Гран При на Монако, пети кръг от сезон 2021 във Формула 1. Валтери не успя да стигне до финала на легендарната надпревара по улиците на Княжеството, след като в обиколка при спирането си в бокса предна дясна централна гайка на джантата бе увредена. 

Това не позволи развиването ѝ и смяната на вече старите меки сликове с нови с твърда смес. Като причина за повредената гайка се посочва спирането на Ботас в бокса малко преди мястото, определено от тима. Така механикът е подходил с пневматичния пистолет под нестандартен ъгъл и е увредил фатално централната гайка. 

От отбора дори признаха, че часове след състезанието не са успели да свалят гумата от главината на болида и ще се наложи да я отстранят, като се приберат във фабриката си. Централните гайки за W12 болида на шампионите се произвеждат от Мерцедес в собствената им фабрика в Бракли, Англия. 

Отпадането на Ботас и загубените потенциални 18 точки го пратиха на четвърто място в класирането при пилотите, а на отбора коства първото място в класирането при конструкторите. Инженерите на Мерцедес в момента правят обстоен преглед и ще се обсъжда промяна в дизайна на централните гайки.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти