В Баку не се притесняват от включването на Маями в календара на Ф1

В Баку не се притесняват от включването на Маями в календара на Ф1

Организаторите на Гран При на Азербайджан във Формула 1 заявиха, че не се притесняват от включването на Гран При на Маями в календара на шампионата от 2022 година. 

В края на следващата седмица пистата в Баку ще приеме своето пето състезание, като тя ще се завърне в календара, след като миналогодишното издание на старта бе отменено заради пандемията от коронавирус. Освен завръщане в календара, 2021 ще отбележи и връщане към провеждане на състезанието през юни, след като през 2018 и 2019 то бе през април. 

В същото време, собствениците на Формула 1 Либърти Медия обявиха през миналия месец, че Маями ще се присъедини към календара през юни следващата година. Стартът във Флорида почти сигурно ще бъде групиран с този в Канада, което може да застраши провеждането на Гран При на Азербайджан през същия месец. 

Изпълнителният директор на пистата в Баку Ариф Рахимов заяви, че организаторите на състезанието на брега на Каспийско море нямат никакви притеснения от добавянето на Маями към календара. Според него дори ще е възможно двете надпревари да се проведат в последователни недели. 

„Те ще са близо до нас от гледна точка на периода в годината, а преди сме летели от Баку директно за Канада. Не виждам проблем да се направи двойка Баку-Маями, разликата не е голяма, разстоянието е почти същото. Ако те са през юни може да има три поредни състезания заедно с Канада, като първи ще сме ние, а след това двете състезания в Северна Америка. Това е много по-лесно, отколкото ние да сме последни. 

Формула 1 официално отива в Маями за втори старт през следващата година в САЩ
Формула 1 официално отива в Маями за втори старт през следващата година в САЩ

„Не знаем кои състезания ще изпаднат и е трудно за мен да спекулирам за календара догодина, просто има много неизвестни. Все още не знаем кои състезания ще се проведат тази година. Дори не сме започнали разговорите за догодина и къде искаме да сме тогава, защото има толкова много различни фактора“, заяви Рахимов. 

Той също така коментира и нарастващия брой състезания в календара, които могат скоро да достигнат желаните от Либърти Медия 25. 

„Зависи от региона на състезанията. Ако имаме 25 и пет от тях са в САЩ това не е проблем за мен, защото аз нямам много фенове, които идват от там. Ако обаче добавим още пет състезания в Близкия изток това ще е проблем за нас. Същото е и със страните от бившия Съветски съюз, от където идват много от нашите фенове, които могат да бъдат загубени от други градове. Всички зависи от региона“, завърши Рахимов. 

Сезон 2021 е предвиден да бъде най-дългият в историята на Формула 1 с цели 23 състезания, като от Либърти Медия правят всичко възможно това да се случи въпреки пандемията от коронавирус.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички