Гледай на живо

Ужасът с Ериксен беляза втория ден на Евро 2020 - гледайте "Контра"

Перес използва настройките на Верстапен за да не се изгуби

Перес използва настройките на Верстапен за да не се изгуби

Новият пилот в редиците на отбора на Ред Бул във Формула 1 Серхио Перес призна преди старта на уикенда за Гран При на Испания, че използва настройките на своя съотборник Макс Верстапен докато все още свиква с болида на Биковете.

Мексиканецът прекара последните седем години в отбора на Форс Индия/Рейсинг Пойнт, но загуби мястото си в Силвърстоун от четирикратния световен шампион Себастиан Фетел. В последствие той бе привлечен в Милтън Кийнс, където отчайващо имаха нужда от заместник на Алекс Албън след незадоволителното представяне на тайландеца спрямо Верстапен.

Перес ще има нужда от пет състезания за пълно адаптиране към тима на Ред Бул
Перес ще има нужда от пет състезания за пълно адаптиране към тима на Ред Бул

Адаптацията на Перес към болида с изцяло различна концепция от тази на Рейсинг Пойнт бе допълнително усложнена и от най-късите предсезонни тестове в историята на спорта, които бяха с продължителност от едва три дни. В тях той бе зад волана на RB16B само ден и половина, което не е никак достатъчно за адаптация към характеристиките на автомобила. Именно поради тази причина, мексиканецът залага на настройките на своя съотборник, за да не се изгуби в тяхното прецизиране, което може да му струва много повече.

„Подхождам с мисълта, че първо трябва да се адаптирам към колата. Имаме толкова ограничено време на пистата през тази година, с по-къси тестове, по-къси петъчни тренировки, че всичко се случва много бързо. Много е трудно да вършим работата както преди, когато имахме повече време в тренировките. Сега имаш буквално две излизания на пистата и денят приключва.

Перес променя стила си на пилотиране заради болида на Ред Бул
Перес променя стила си на пилотиране заради болида на Ред Бул

„В същото време имам много солидна отправна точки в лицето на Макс. Той изважда 110% от колата още от първата тренировка чак до края на неделния ден. Затова смятам, че първо трябва да се доближа максимално до неговото ниво, след което да започна си играя с настройките. Няма логика да правя нещо различно защото иначе ще се изгубя“, коментира Перес.

В първите си три старта с Ред Бул, мексиканецът записа по едно четвърто, пето и 11-о място, както и старт от първа редица по време на Гран При на Емилия-Романя на „Имола“.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички