Роси има пълната подкрепа на Petronas SRT въпреки слабия старт на сезона

Роси има пълната подкрепа на Petronas SRT въпреки слабия старт на сезона

Седемкратният световен шампион в MotoGP Валентино Роси заяви, че разполага с пълната подкрепа от страна на отбора на Petronas Yamaha SRT, въпреки най-слабия старт не сезон в кралския клас в кариерата на Доктора.

В първите четири старта на 2021 година, Роси има записани едва четири пункта, като всичките те дойдоха благодарение на 12-о му място в откриващата сезона Гран При на Катар. Седмица по-късно, отново на „Лусайл“, Доктора записа и своята най-слаба квалификация в кариерата в MotoGP като остана едва 21-и на старта в Гран При на Доха, след което пресече финала 16-и в неделя. В Португалия и Испания той се нареди 17-и на старта, като на „Портимао“ не завърши, а на „Херес“ остана 17-и.

Валентино Роси обясни най-слабата си квалификация в MotoGP
Валентино Роси обясни най-слабата си квалификация в MotoGP

В същото време, всеки един от другите трима пилоти на Yamaha има поне по един подиум, като двамата заводски пилоти, Маверик Винялес и Фабио Куартараро, спечелиха първите три старта. Съотборникът на Роси, Франко Морбидели, който единствен ползва по-стара версия на M1, има по едно четвърто и трето място в последните два старта и заема осмата позиция в генералното класиране с 33 точки, докато Доктора е 21-и.

Лоренцо: Роси разочарова мен и феновете си с представянето си в ГП на Доха (видео)
Лоренцо: Роси разочарова мен и феновете си с представянето си в ГП на Доха (видео)

Основните проблеми на Роси идват от липсата на сцепление от задната част на неговата M1, което му създава проблеми през последните няколко години. В същото време, 42-годишният италианец се очаква в най-скоро време да вземе решение дали ще продължи своята кариера, като заяви по време на уикенда на „Херес“, че той не чувства никакво допълнително напрежение, въпреки сегашната си форма, като добави, че отборът все още е плътно зад него.

„Беше трудно състезание, в един труден уикенд, в който по никое време нямах добър ритъм. Това е труден момент, но отборът ми ме подкрепя много. Имам проблем с настройките и не съм бърз. Трябва да намерим решение на техническо ниво, трябва да сме оптимисти и мотивирани“, коментира Роси.

По време на еднодневния тест, който се проведе в понеделник на „Херес“, Доктора изпробва няколко нови идеи в своите настройки, като завърши деня с 12-о най-добро време. След него, той остана доволен с направения прогрес, но заяви, че има още какво да се подобрява.

Валентино Роси ще вземе решение дали да продължи кариерата си, след 6-7 състезания
Валентино Роси ще вземе решение дали да продължи кариерата си, след 6-7 състезания

„Имаме отчайваща нужда да подобрим нашето темпо и усещането с мотора, понеже имахме проблеми през целия уикенд. Завършихме деня с добро усещане и мога да карам мотора по-добре и си подобрих темпото. Работихме добре с отбора, основно по подобряването на настройките на спиранията. Освен това, Yamaha ни дадоха нови части, които сработиха добре“, заяви Роси след края на деня за изпитания за испанското трасе.

Сезон 2021 в MotoGP продължава идната седмица с надпреварата за Гран При на Франция на пистата „Льо Ман“.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички