Волф: Формула 1 е длъжна да експериментира със спринтови състезания

Волф: Формула 1 е длъжна да експериментира със спринтови състезания

Ръководителят на отбора на Мерцедес във Формула 1 Тото Волф заяви, че шампионатът е длъжен да направи своя експеримент със съботни-спринтови състезания през 2021 година.

Според Волф, други серии, основно Германският шампионат за туристически автомобили (DTM), имат увеличаване на зрителския интерес през последните години, именно заради въвеждането на второ състезание през уикенда. Това навежда австриеца на мисълта, че Формула 1 може да спечели много, ако този експеримент се окаже успешен.

В предишни години, Волф бе твърдо против добавяне на второ състезание, но тогава планът на Либърти Медия бе стартовата решетка за съботния спринт да се оформя с обръщане на класирането в шампионата. Според новия вариант, който почти сигурно ще бъде изпробван в три състезателни уикенда през 2021 година, класическата квалификация ще продължи да се провежда, но вместо в петък, тя ще бъде в събота.

„Обърнатите стартови решетки нямат място в спорт, чиято цел е да опреди кой е най-добрият. Ние сме спорт и развлечение, но в момента когато се прекали с „Холивудските драми“ губиш своя смисъл. Затова смятам, че не всяко решение което се опитва да увеличи драмата е правилно за Формула 1. Винаги трябва да има баланс между нашето ДНК на истински спорт и шоуто“, заяви Волф.

„Смятам, че спринтовите състезания са интересен формат и това е нещо, което ние сме длъжни да опитаме. Виждам как в други състезателни серии, основно в DTM, броят на зрителите се удвои след въвеждането на съботно състезание. А това със сигурност може да бъде превърнато в парична печалба“, допълни австриецът.

В DTM двете състезания се третират като напълно отделни, с отделни квалификационни сесии, докато във Формула 1 това няма да е така. Експериментът, който ще се проведе по време на състезанията в Канада, Италия и Бразилия ще определи стартовия ред за съботното 100-километрово спринтово състезание, а резултатите от него ще оформят стартовата решетка за същинското неделно Гран При.

„Смятам, че ако правим нещо за да увеличим зрелището, то то трябва да показва действителното разпределение на силите. Не съм сигурен какъв ще е резултатът, защото квалификацията каквато я имаме сега е истинска квалификация. В състезания винаги има риск от инциденти и повреди, които могат да те пратят в дъното на стартовата решетка за неделя. Това ще създаде малко проблеми, но експериментирането в три уикенда през 2021 е правилният ход в тази ситуация“, завърши Волф.

Още от Формула 1

Виж всички