Григор направи над 30 грешки и бе размазан от Надал за по-малко от час

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров изигра един от най-слабите мачове не само срещу Рафаел Надал или някого измежду "тримата големи", ами и в кариерата си като цяло. Гришо направи над 30 непредизвикани грешки и бе разгромен за по-малко от 1 час от Краля на клея с 1:6, 1:6 на осминафиналите на "Мастърс"-а в Монте Карло.

Очакванията за традиционно равностоен и зрелищен сблъсък се изпариха някъде след първия сервис-гейм на Димитров, в който той направи три двойни грешки и подари пробив на великия си съперник, а оттам нататък така и не можа да се концентрира достатъчно, за да оправдае прекомерната агресия. Рисковите изпълнения водеха единствено до грешка след грешка и вече към края Григор видимо се стремеше да приключи мъките си възможно най-рано. 

Някои разигравания с повече удари бяха спечелени от Димитров, който дори записа повече уинъри от Матадора, но прекомерният брой сбъркани изпълнения (в комбинация с първи сервис под 50%) не позволиха да има никаква интрига в мача.

Димитров със сигурност записа най-безличната си загуба от Надал, срещу когото се изправи за 15-и път, но въпреки едната си победа, винаги е успявал поне в рамките на един сет да се противопостави качествено на Краля на клея.

"Съжалявам за Григор. Той изигра слаб мач и правеше много грешки, така че този резултат е повече заради неговата игра, отколкото заради моята", каза Надал, който за 16-и пореден път се класира на четвъртфиналите в Монте Карло, където преследва 12-а титла.

ПЪРВИ СЕТ

Два неуспешни ретура на Димитров позволиха на Надал да дръпне с 30-0, а след това той наниза безпощадни форхенд-уинъри по правата, за да приключи по-продължителните разигравания - 0:1. Григор също започна позитивно на свой сервис с комбинация с форхенд-уинър за 15-0 и ас по диагонала в полето за предимство за 30-0. Две поредни двойни грешки обаче възстановиха равенството и потушиха порива на българина, който след това сбърка форхенд по обратния диагонал. Третата двойна грешка на Димитров доведе до проби за 0:2, като очевидно притеснението на първата ни ракета не му помогна в тези начални мигове от двубоя, а и силният вятър определено не му вършеше услуги. За Матадора нямаше значение дали играе срещу вятъра или зад него, макар и той да направи двойна грешка, само че при 40-0 аванс. Великият испанец свърши работата си и затвърди пробива набързо за 0:3.

Първият сервис на Григор трябваше да му послужи за иравняване на силите, но той просто не влизаше и не влизаше. Четвъртата двойна грешка пък наклони везните в полза на Надал при 15-30, но страхотен форхенд-уинър по обратния диагонал възстанови равенството 30-30. Рисковете на Димитров от начален удар не се оправдаваха и той не успяваше да изпълни целта си да пласира максимално дълбоко вторите сервиси, като направи още една двойна, но после компенсира с невърнат серивс. Непредизвикана грешка от форхенд на Григор обаче даде нов шанс за брейк на Матадора, а последвалият пресилен удар от предната страна на ракетата съвсем елиминира интригата в първия сет - 0:4.

Надал също отбеляза първия си ас по диагонала в полето за равенство за 40-0, като затвори доста бързо сервис-гейма си за 0:5 с форхенд-уинър по правата. Два поредни невърнати начални удара по правите осигуриха на Гришо аванс от 30-0, но той сбърка форхенд по оголената половина на корта. Все пак, ас номер 2 най-накрая доближи българина на точка от спечелване на гейм, а марковият бекхенд-уинър по правата откриха сметката му - 1:5.

Димитров спечели за първи път от началото на мача две разигравания след посрещане и поведе с 0-30, но после сбърка бекхенд и агресивен ретур за 30-30. Григор вкара два чудесни плоски бекхенда, които Надал отрази, след което последва грешка от форхенд на бившия световен номер 3 и се стигна до сетбол. Страхотен форхенд по диагонала на българина все пак вкара гейма в дюс, но два неуспешни ретура приключиха частта за 28 минути - 1:6.

ВТОРИ СЕТ

Григор имаше добра успеваемост, когато комбинираше хубав първи сервис с форхенд, но досега бе вкарал едва 45% от началния си удар. Всяко по-продължително разиграване бе доминирано от Рафа, независимо че той стоеше по-назад от основната линия, а рискованите бекхенди на Димитров водеха предимно до грешки - 0:1 с ранен пробив. Българинът вкара един дълбок ретур, но следващите три се оказаха лесна плячка за Матадора, който поведе с 40-15 и впоследствие затвърди пробива след серия "левичарски" тормоз по бекхенда на съперника - 0:2.

Два непредизвикано сбъркани форхенда от печеливши позиции индикираха, че Димитров е твърде несъсредоточен и изоставил съвсем игровия план. Той все пак с два находчиви сервиса спаси двете точки за пробив, но не спираше да бърка с предната страна на ракетата по опразнената половина от корта, когато си е заслужил предимство с началния удар. Поредният пропуск от форхенд вече провокира и гневно чуепене на ракетата на българина - 0:3 с втори пробив.

Очевидно срещата се доиграваше в следващите моменти, като дори камерите показаха как Андрей Рубльов започва да загрява за своя двубой с Роберто Баутиста-Агут, който трябваше да се проведе след края на мача на Гришо с Краля на клея. С прекрасни два форхенд-уинъра и ас по диагонала Григор се отчете и в този сет със спечелен гейм, за да намали леко изоставането си на 1:4.

Григор спечели едно темпово разиграване срещу Матадора, но не спираше да ниже грешка след грешка и бе очевидно, че желае по-скоро да приключи мъките си. За по-малко от час Надал изненадващо безпроблемно се справи с Димитров с 6:1, 6:1.

Още от Тенис

Виж всички