Григор Димитров се пребори с коравия Шарди и очаква Надал в Монте Карло

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров постигна втора победа на турнира от сериите "Мастърс" в Монте Карло, като срази със 7:6(3), 6:4 коравия французин Жереми Шарди за 1 час и 43 минути игра. Ако по-късно днес Рафаел Надал се справи с Федерико Делбонис, то отново ще гледаме битка между Григор и Краля на клея в Княжеството.

Гришо поведе с ранен пробив в първия сет, но към края му зачести с неточностите в играта и трябваше да разчита на тайбрека, за да дръпне в резултата. Шарди от самото начало разчиташе на прекомерен риск и постоянно търсене на линиите, което му даде възможност да се задържи в мача, но накрая по-голямата класа на българина се оказа решителна. Димитров вече има 4 победи в 6 мача с 53-ия в световната ранглиста французин. Евентуален сблъсък с Надал би бил трети пореден за тях в Монте Карло, като през 2018-а се срещнаха на полуфиналите, а през 2019-а Матадора се наложи над съперника си в третия кръг.

Григор Димитров с оптимистично начало в Монте Карло
Григор Димитров с оптимистично начало в Монте Карло

ПЪРВИ СЕТ

Григор започна първия си сервис-гейм с 0-30, но после с две бързи комбинации на начален удар с форхенд изравни резултата, след което пък бекхендът му влезе в употреба за 40-30. Ас номер 1 по диагонала в полето за предимство доведе до 1:0. Димитров посрещаше доста зад основната линия и успя да изтормози опонента си с хубави ретури рано-рано, след което Шарди сбърка два форхенда за 0-30. Две поредни линии в актива на французина обаче го избавиха от неприятностите, независимо от добрата защита от другата страна на корта. Грешка от бекхенд на 53-ия в света осигури шанс за пробив на първата ни ракета, а двойна грешка направи резултата 2:0.

Шарди изобщо не се притесняваше от изоставането в резултата и продължаваше да рискува с търсене на линиите и максимална скорост на ударите по диагоналите. Все пак, чудесната защита на Димитров вършеше работа в повечето случаи, но пък ретур-уинър на французина доведе до 30-30. Невърнат кик-сервис в полето за равенство изведе Гришо напред, а още един печеливш начален удар по диагонала затвърди пробива - 3:0. Българинът ползваше почти изцяло лифтиран бекхенд и не залагаше толкова на любимия слайс, но просто условията го предполагаха - висока влажност и студено време. Шарди пък не спираше с острите топки и стремежа за целене на линиите, като този път и сервисът му влезе в употреба за намаляване на резултата на 3:1.

Григор наниза втория си ас - по правата в дясната страна на корта, а после добави невърнат сервис по диагонала за 30-0. Чудесен форхенд апроуч бе допълнен с воле на мрежата, а след това сервис-мрежа приключи гейма на нула за 4:1. Димитров реализира великолепен бекхенд-уинър за 40-30 в следващия сегмент от двубоя, но като цяло Шарди с много агресия се справи със задачата си да намали на 4:2. Най-дългото разиграване от началото на срещата бе спечелено от французина след неуспешен опит за къса топка на Гришо, а сбъркан бекхенд направи резултата 15-30. Пореден бекхенд по правата свърши работа за българина - 30-30, след което кратка размяна на форхенди бе спечелена от българина и той впоследствие с третия си ас се доближи само на гейм от спечелване на сета - 5:2.

Шарди сервираше за оставане в първата част на двубоя и се справи по най-добрия начин, като за пореден път ударите му намираха линиите - 5:3. Григор направи една от редките си непредизвикани грешки от форхенд за 0-15, а после разиграване по бекхендите бе спечелено от французина за 0-30. 53-ият в света върна жеста с непредизвикано сбъркан форхенд за 15-30, но пък бекхенд-слайс в аут на Димитров го поставиха в беда при 15-40. Първият брейк-бол бе неутрализиран с невърнат сервис по правата, а вторият - с комбинация начален удар и форхенд в опразнената половина на корта. Дълбоките удари на Шарди обаче му заслужиха предимство в разиграването и съответно нов шанс за пробив, а после подхлъзване на българина му попречи да спечели следващата точка и брейкът бе върнат - 5:4.

Французинът за втори път трябваше да сервира за оставане в сета и се справи, независимо че Григор се потруди да го затрудни и стигна до 40-30. Поредният бекхенд-уинър по правата препарира Шарди в началото на следващия гейм, но интригата се поддържаше и българинът сбърка непредизвикано форхенд за 30-40. Невърнат кик-сервис спаси шанса за пробив, а после сервис-мрежа осигури предимство на Димитров. Нова комбинация сервис-форхенд направи резултата 6:5 за бившия световен номер 3. Много зачестиха обаче грешките на Гришо и сетът влезе в тайбрек - 6:6.

Григор първи стигна до мини-пробив след хубав ретур и излизане на мрежата за завършващ форхенд. Съдийско решение в ущърб на българина позволи на французина да запише ас, а после той върна брейка с нацелване на основната линия за кой ли път в мача. Димитров си върна инициативата с нов добър ретур, а два поредни спечелени сервиса му осигуриха три сетбола - 6-3. Българинът се възползва още от първата възможност и взе първата част със 7:6(3) за 56 минути игра.

ВТОРИ СЕТ

Шарди спечели с поредната доза късмет сервис-гейма си, в който от 40-15 допусна да се стигне до шанс за пробив на Григор, но нестихващото целене на линиите спаси французина и той поведе с 0:1. Независимо че Димитров веднъж дори изпсува на малшанса си в предишните моменти, той спечели гейм на нула за 1:1. 53-ият в света пък забрави за драмите при предходното си подаване и също не загуби нито точка - 1:2.

Григор доста повиши нивото на отиграванията си и изглежда напълно беше преодолял мини-кризата от заключителната част на първия сет - той отново спечели гейм на нула за 2:2. Втората двойна грешка на Шарди доведе до 0-30, а после късмет при ретура на българина му осигури три шанса за пробив. Сбъркан форхенд на французина направи брейка факт - 3:2.

Димитров обаче сам се вкара в беда с няколко непредизвикани грешки и трябваше да защитава две точки за рибрейк, но се справи убедително с печеливши форхенди за 40-40. Българинът имаше и късмет, че не направи двойна грешка след намеса на мрежата, но пък малко по-късно сбърка непредизвикано бекхенд и даде нова възможност за пробив на съперника. Два мощни форхенда на Гришо провокираха неточност от другата страна на корта и той пак се опази от рибрейк, а после поредни добри сервиси свършиха работа за 4:2.

Най-после Димитров направи успешна къса топка, а пък нова двойна грешка на Шарди доведе до 15-30, само че безмилостен форхенд-уинър на французина възстанови паритета. Дълбок ретур на българина му даде шанс за още един пробив, но два поредни рискови удара на 53-ия в света го неутрализираха. Пресилен форхенд на Шарди пак изведе Гришо до брейк-бол, но сервиращият излезе на мрежата за отразяването му. Все пак с кански мъки французинът взе подаването си и намали на 4:3, за да запази интригата в сблъсъка. Григор обаче демонстрира нагледно, че изобщо не е притеснен от изпуснатите шансове за брейк и си спечели сервис-гейма сравнително бързо за 5:3.

Грешка на Шарди и атрактивно бекхенд-воле на Димитров доведоха до 0-30, но след това две неточности на българина и един късметлийски форхенд на Шарди обърнаха развоя на резултата - 40-30. Грешно решение на Григор да атакува топка, която вероятно щеше да излезе в аут, позволи на съперника му да стигне до 5:4. Неуспешна къса топка и сбъркан бекхенд на Гришо донесоха малко напрежение при 15-30, но дори без помощта на първия си сервис световният номер 17 затвори мача за 1 час и 43 минути.

Още от Тенис

Виж всички