Григор Димитров с оптимистично начало в Монте Карло

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров започна изключително позитивно участието си на "Мастърс"-а в Монте Карло с убедителна победа 6:3, 6:4 за само 77 минути игра срещу 41-вия в световната ранглиста Ян-Ленард Щруф.

Григор бе безмилостен при възможеностите си за пробив и се възползва от всичките три, като единствено в самото начало на сблъсъка загуби свой сервис-гейм, но бързо обърна развоя на събитията. Разнообразна и ефективна игра във втория сет пък осигури не само победа над коварен и непредсказуем съперник, но и оптимизъм за физическото състояние на първата ни ракета.

Димитров не бе играл на клей от "Ролан Гарос" 2020, докато Щруф бе записал три мача в Сардиния преди няколко дни, а и в исторически план имаше 2-1 победи над българина на червена настилка. През 2017-а също в Монте Карло той елиминира Григор, а през 2019-а пък в Княжеството нашият тенисист взе реванш, но по-късно през сезона отстъпи в Рим.

Григор ще се изправи срещу Жереми Шарди, който елиминира в три сета Александър Бублик, като при нов успех в третия кръг може отново да се изправи срещу Рафаел Надал, който именно го спира при последните две участия в Монте Карло.

Григор Димитров с интересно интервю за сайта на ATP преди старта си в Монте Карло
Григор Димитров с интересно интервю за сайта на ATP преди старта си в Монте Карло

ПЪРВИ СЕТ

Григор започна по най-добрия начин с безупречни сервиси по диагонала от полето за предимство, комбинирани с отлични форхенди и смач от средата на корта за 1:0. Щруф имаше проблеми след мощните си начални удари в случаите, когато не можеше да залага на своя форхенд, особено веднага след сервис. Все пак, грешка от бекхенд на Димитров доведе до изравняване в геймовете, но иначе българинът пласира няколко доста добри и дълги ретури.

Григор направи първата си двойна грешка, но при 30-0, като в останалите случаи сервираше достатъчно солидно, за да не изпуска инициативата в разиграванията. Изненадващо обаче Щруф направи ретур-уинър при първи начален удар и вкара гейма в дюс, а пълният обрат в развоя на събитията се случи след форхенд в мрежата пред празен корт на Гришо, с който той допусна неочакван пробив - 1:2.

Германецът затвърди брейка си без особени трудности за 1:3. 41-вият в световната ранглиста опитваше да атакува максимално агресивно всеки втори сервис на Григор, но първата ни ракета наниза три форхенд-уинъра и с бързи точки успя да намали резултата на 2:3. Димитров поведе с 0-30 с лека доза късмет при нацелване на линията в левия ъгъл на корта, а после пък мрежата му помогна да стигне до 0-40. Българинът пласира ретура ниско и затрудни волето на съперника, който сбърка за бързо връщане на пробива - 3:3.

Григор започна да играе доста по-доминиращо от начален удар и регистрира първия си ас, и то от дясната половина на корта, която досега беше по-неефективната му. Безпроблемно спечелване на сервис-гейма доведе до 4:3 в полза на бившия световен номер 3. Щруф намали съвсем процентите на началния удар и това позволи на хубавите ретури на Гришо да му печелят инициативата в разиграванията, което напълно логично с оглед хода на събитията доведе до нов брейк за 5:3.

Димитров изпадна в неудобно положение при 0-30, но два фантастични форхенда и още един ас по диагонала доведоха до сетбол. Втори кик-сервис по диагонала осигури успеха на първата ни ракета - 6:3 за 33 минути игра.

ВТОРИ СЕТ

Щруф отново имаше трудности с първия си сервис и съответно с ретурите на съперника, но все пак успя да прекрати поредицата си от пет загубени гейма - 0:1. Григор направи двойна грешка номер 3 при 15-0, но като цяло дори когато не вкарваше първото си подаване, българинът обикновено тормозеше опонента си с качествени кик-сервиси. Две порции късмет за Щруф на линиите му позволиха да стигне до шанс за пробив, но ретур в аут го опропасти. Изненадваща грешка от форхенд до мрежата пред празен корт осигури нова възможност за пробив, но Димитров пласира отличен първи сервис за неутрализирането ѝ. Нови хубави начални удари измъкнаха тежкия и важен гейм в полза на българина за 1:1.

Щруф спечели първия си бърз сервис-гейм от доста време насам за 1:2. Неочаквани две непредизвикани грешки на Григор го поставиха в беда и пред отразяване на два брейк-бола, но първият бе отразен със серия от лифтирани бекхенди. Същото упражнение се случи и в следващото разиграване, което бе завършено с печеливш бекхенд по правата за дюс. Ред бе на германеца да направи една непредизвикана грешка от печеливша позиция, а със сервис-мрежа Димитров спечели гейма за 2:2.

Григор пое инициативата след ретур и разходи съперника с форхенди по диагоналите, за да поведе с 15-30, а благодарение на нов бекхенд по правата вече имаше два шанса за пробив. Поредното изпълнение на такъв лифтиран бекхенд осигури желаното предимство на първата ни ракета - 3:2. В следващия сервис-гейм на Димитров отново се стигна до проблеми заради намалелия процент на вкаран първи начален удар, а Щруф отново не можа да се възползва от първата си възможност за брейк. Григор точно в тези моменти обаче поемаше премерени рискове и държеше инициативата в разиграванията, като все пак успя да се измъкне и да направи още една крачка към победата - 4:2.

Щруф вече нямаше никакви притеснения и играеше максимално агресивно всяка топка, като от 0-30 успя да обърне гейма си и да направи резултата 4:3. Димитров, разбира се, продължаваше да има ключово предимство и запази разнообразието в играта си, с което контролираше втория сет, за да се доближи само на гейм от победата - 5:3.

В напечена ситуация при 30-30 Щеуф заслужи адмирациите на Григор за стигната къса топка, която даде възможност впоследствие германецът да свърши задълижтелното в ситуацията му - да намали на 5:4. Бекхенд-уинър и невърнат сервис по диагонала в полето за равенство дадоха аванс на Димитров от 30-15, а грешка от задната страна на ракетата на германеца осигури два мачбола. Ас номер 3 осигури перфектното начало в Монте Карло - 6:3, 6:4 за 77 минути!

Още от Тенис

Виж всички