Костадинов: Инвестирали сме над 3,5 милиона лева в инфраструктура, продължава изграждането на терени

БФС ще продължи да използва средства от програмите "Хеттрик" на УЕФА, "Форуърд" на ФИФА, както и други, за да продължи политиката на подобряване на футболната инфраструктура, обяви за "БТА" вицепрезидентът на БФС Емил Костадинов. Освен там, централата ще положи усилия и в доразвиването на електронното първенство. 

Емил Костадинов: Мисля, че съм си свършил работата и мога с чест да продължа да си я върша
Емил Костадинов: Мисля, че съм си свършил работата и мога с чест да продължа да си я върша

"Инвестирали сме над 3,5 милиона лева в инфраструктурата. Изградиха се терени в Сандански, Видин, Казанлък, Силистра, Пазарджик - всичко това по програмата "Хеттрик" и допълнено със средства на БФС. Ние смятаме, че това е пряка инвестиция в клубовете, в малките клубове, тъй като им създаваме терени, за да привличат още повече деца да играят футбол, което е най-важното", заяви Костадинов. 

"Програмата "Хеттрик" продължава. В следващия етап от финансирането по нея са включени още градове, като първи са Кюстендил и Перник. Ще бъдат добавени още два или три града. Все пак процедурата не е приключила. Избираме градовете, където ще се правят терени на базата на бройката деца. БФС ще строи терени там, където има повече играещи деца, повече картотекирани футболисти в детско-юношеска възраст". 

"Една от най-важните идеи е да популяризираме все повече и повече футбола, да накараме децата и юношите да тренират, а най-важното е да не се отказват при първата трудност. Не всички могат да станат професионални спортисти, но на първо място трябва да станат отговорни хора". 

Емил Костадинов: Националният отбор има качества и бъдеще, но все още футболистите не са стиковани
Емил Костадинов: Националният отбор има качества и бъдеще, но все още футболистите не са стиковани

"След Световното първенство в Катар ФИФА обяви, че се отварят още програми, които са специално за инфраструктура, за подпомагане на футбола при най-малките. Базата ни в Казанлък, която беше направена по "Хеттрик" например е включена в каталога на УЕФА като една образцова база. Така че можем да се гордеем с тези неща, които обаче винаги остават на заден план. А такива бази с хубави условия са едно от нещата, които карат младите да играят футбол", коментира още бившият нападател на Байерн (Мюнхен) и Порто. 

"Гордеем се с въвеждането и разширяването на обхвата на "електронното първенство", което обхваща Първа, Втора, четирите Трети лиги и Елитните юношески групи, което е нещо много добро. И помага много за работата на всички свързани с футбола, една огромна база данни. Казано с малко шега: електронно правителство няма, но електронно първенство има. Това ще продължи да се развива, има потенциал, има и ресурс".

Още от БГ Футбол

Виж всички