Костадинов: Трябва да се спре с оправданията

Костадинов: Трябва да се спре с оправданията

През лятото на 2021-а година се подновяват лагерите на отборите от Елитните юношески групи, които бяха спрени през минала година, обяви в интервю за "БТА" вицепрезидентът на БФС Емил Костадинов. Споразуменията са подготвени и очакванията са в началото на април да бъдат подписани и представени на обществеността. 

Емил Костадинов: Мисля, че съм си свършил работата и мога с чест да продължа да си я върша
Емил Костадинов: Мисля, че съм си свършил работата и мога с чест да продължа да си я върша

"Почти на 100 процента можем да го обявим. Имаме принципно споразумение с Министерството на спорта. Имахме известни различия за някакви средства, но в крайна сметка се изясниха и ще подпишем споразумение. Мисля, че тази година програмата отново ще заработи. Вървим в една посока, но то и без държавата просто няма как. Имахме някакви разногласия, но с течение на времето ги изяснихме и мога да кажа, че в момента работим добре. Изпълнителният директор Борислав Попов е подготвил споразуменията, така че смятам в началото на април ще бъдат финализирани". 

Това означава, че отборите-участници в Елитните групи ще могат отново да се подготвят за сметка на държавата в лагерна обстановка. В предишни години отборите бяха разпределяни в центрове в страната по 4 или по 6 отбора, за да могат и по време на лагерите да имат съперници за контролни срещи. 

Емил Костадинов: Аз предложих Ясен Петров да е национален селекционер
Емил Костадинов: Аз предложих Ясен Петров да е национален селекционер

"Говориха се много неща по този въпрос, но в крайна сметка бяха инвестирани много средства в лагерите. Храна, нощувки, тренировки - това е едно. Но правихме много изследвания на футболистите, като тези резултати влизат в една база данни и знаеш развитието на всеки един от тях. И това след това се дава на клубовете и те също използват това. Ако те не са си взели мерки, това е камък в тяхната градина", каза легендарният футболист. 

"БФС е организация, която трябва да създава условия за развитието на клубовете, но повече на аматьорските, защото на професионалните не можем да влияем. Например много ме е яд, че преди 3 години купихме методиката за работа с юношите на Аякс (Амстердам) и я има онлайн, а просто никой, наистина никой не се постара да я използва. Много малко треньори и ръководители виждаме, че са я отворили и са се възползвали от нея, което е жалко. Това за мен означава, че те не се интересуват реално от развитието на българския футбол, това е моя тъжен извод. Трябва да се спре с оправданията, а просто хората, свързани с футбола, трябва да работят здраво за изграждането на всеки един футболист", завърши Костадинов.

Още от БГ Футбол

Виж всички