Малдини: Милан все още кара играчите от цял свят да мечтаят

Малдини: Милан все още кара играчите от цял свят да мечтаят

Техническият директор на Милан Паоло Малдини даде обширно интервю пред So Foot, в което обсъди трудностите на клуба през последните няколко години, своето завръщане на “Джузепе Меаца” като ръководител и настоящата стратегия на “росонерите”.

“В нито един момент не съм си мислел, че клубът ще загине или изчезне. Всички са наясно с трудностите в последните години на ерата на Силвио Берлускони, както и с тези, свързани с периода на китайските собственици през 2017-а. “Елиът” поеха властта именно заради въпросните трудности. Когато стана ясно, че те могат да станат собственици на Милан, Леонардо се свърза с мен през лятото на 2018-а. Откакто прекратих футболната си кариера през 2009-а, клубът успя да спечели Скудетото веднъж и на няколко пъти игра в Шампионската лига.

От 2009-а нататък имаше много голяма смяна на поколенията, особено от 2011-а до 2012-а, когато редица играчи в клуба прекратиха кариерите си или напуснаха. Ако не вземеш предвид бъдещето при смяна на поколенията, тогава трудно ще постигнеш спортни резултати. Тези, които пристигнаха веднага след това, не се представиха така, както трябваше. Може би идеята е била те да поддължат нивото на Милан, но за съжаление това не се случи. Трябва непрестанно да планираш. След това имаше много скъпа трансферна кампания при китайските собственици, но всичко приключи за 18 месеца. Това, което прави даден клуб голям, несъмнено е стабилността. Трябва да призная, че в последните години на Берлускони, както и в периода на китайците, такава стабилност нямаше.
Никога не съм смятал, че задължително трябва да се завърна в клуба. Нито съм считал, че е задължително хората от клуба да ме потърсят. Играех до 2009-а, а след това пробвах други неща, защото животът ми даде нови преживявания, някои от тях много далечни от футбола. Затова не приемах това преживяване за необходимо. Разбира се, че Милан винаги ще бъде моята страст, също както и футболът. Ако имаше шанс, аз исках да го оправдая. Желаех да изиграя важна роля, уважавайки миналото ми в този клуб. Обадиха ми се още когато той беше собственост на китайците, но тогава не се виждах непременно в ролята на директор.
Когато разполагаш с по-малко време, отколкото в началото на периода на Берлускони например, нямаш голям избор - трябва да бъдеш креативен. Бях потърсен от Леонардо и двамата имахме различна визия за това какъв трябва да бъде отборът. През първата година направихме важни инвестиции, въпреки че при калкулирането на приходите и разходите, това не беше прекалено много за клуб като Милан. След напускането на Леонардо, заради финансовата ситуация трябваше да сме по-пестеливи при трансферите. Така решихме да пробваме с млади играчи, за да разполагаме с по-млад и по-конкурентоспособен отбор. Разбира се, хората, които избрах да ми помагат (Звонимир Бобан и Рики Масара - б.р.), знаеха, че да работиш в Милан означава да уважаваш нашата история.
Не може да изградим проект, който да няма за цел да е успешен в краткосрочен план. Така че предизвикателството беше отново да станем конкурентоспособни и да сме финансово изряден клуб. Мога да кажа, че в момента сме намерили баланса. Милан намали средната възраст на футболистите и е най- младият отбор в Италия, както и един от най-младите в Европа. Пътят беше начертан. Във всичко това беше нужно да не купуваме единствено млади играчи, а да бъдем внимателни и да привлечем също така опитни футболисти, които да водят по-младите. Това е фундаментално.
Голям съм късметлия. Аз съм уважаван и успешен бивш играч. Също така имам шанса да работя в Милан. Повярвайте ми, клубът не се е класирал за Шампионската лига от осем години, но когато Милан им се обади, играчите по цял свят започват да мечтаят. Разбира се, гледаме към бъдещето, но миналото, което трябва да уважаваме, също е от значение. Когато се казваш Милан и се обадиш на даден футболист, ти си един от трите най-успешни клуба в света. Винаги трябва да го помним”, коментира Малдини.
Следвай ни:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички