Драмата с Борислава Христова – има ли смисъл, когато няма значение

Драмата с Борислава Христова – има ли смисъл, когато няма значение

Страхът никога не е бил добър приятел на човека. Не помага в живота, а в спорта – да не говорим. На игрището трябва агресия, спортна злоба, хъс, емоция. А и някой лидер. Да застанеш срещу съперника и да заявиш, че си по-добрият. С играта си, разбира се. Да го направиш на пух и прах, за да помни името ти. Така правят големите спортисти и големите отбори.

Не така изглеждаха нещата миналата седмица по време на решаващата европейска квалификация на женския национален отбор по баскетбол в Словения. В главната роля на поредния тъжен спектакъл се озова добре познато лице – треньорът на тима Стефан Михайлов. Неговото решение звездата на България Борислава Христова да не попадне в стартовата петица и в двата мача в Любляна „взриви” баскетболната общественост. Меко казано странно решение. Ако имаш диамант, не си избираш аксесоар от масовата бижутерия. Причината за отсъствието на изумителната баскетболистка – прекалено разпознаваема е и съперниците са я разучили добре. В този ред на мисли, само да попитам – ЛеБрон Джеймс трябва ли да играе, защото май всички познават и него? Очевидно необмислено обяснение.  

Да, ще кажете и други треньори постъпват така и оставят звездите си в някои мачове извън стартовия състав. Да, и ще сте прави. Но България разполага с добри състезатели на пръстите на едната ръка и да не започнете с най-добрата си състезателка мачове, които са на живот и смърт,  е меко казано гавра с българите обичащи този спорт. Това е национален отбор. Тук се играе за чест и достойнство, да браниш цветовете на трибагреника, а не да си правиш експерименти. По същата логика Росен Барчовски трябва ли да пази Александър Везенков на пейката докато му дойде времето да влезе в игра. Той май е достатъчно разпознаваем баскетболист. Или ако остане на пейката и влезе след 5 минути ще са забравили кой е? Просто питам...

Падаме от Словения и губим шансове за класиране. Следва мач с Гърция. Мач без значение за България, но с огромно значение за класирането на опонента ни. Гъркините ни бият и успяват да продължат напред. След срещата гръцките медии изкараха България боксова круша. Нещо, което лично на мен не ми е особено приятно да чета, предполагам не само на мен. Не обвинявам момичетата, не е правилно може би да скачаме и на треньора. Не е луд този, който яде баницата, а който му я дава.

Как така от толкова години все едни и същи състезателки са във форма. Като няма резултати пък пробвайте нови. За какво са младите гардове в състава? За красота, за запълване на дупки, за какво?

Мачът на Монтана срещу Гърция. Упс, простете ми „грешката”. Започва мачът България – Гърция и гъркините са в шок. България има една звезда и нея я няма на игрището. И теслата за другите момичета е ясна. Ще кажете има две състезателки на Берое в стартовия състав. Е, има, ама какво от това?

Нали се търсеха млади състезателки? За какво се търсеха – да оправят средната възраст на отбора в статистиката ли? За какво? Та те станаха първи в дивизия Б на ЕП. И тук изниква друг въпрос. След неуспешните изяви на женския национален отбор в кого трябва да търсим вината?  Чувала съм, че има моменти в спорта, в които и треньорът подлежи на смяна. Един специалист без клубна принадлежност не е лош вариант.

Ясно е, че женското баскетболно първенство е аматьорщина и дори участието на отборите в Адриатическата лига не може да компенсира това ниво. Това е добро оправдание за нивото на националния отбор. Затова с риск да се повторя , да попитам – къде е Борислава?

Говорите за подмладяване от много време, нали дори махнахте чужденките от вътрешното първенство през последните три години, за да се развиват младите. Ако ще избирате така състезателки, поне викнете Гергана Брънзова. Че тя все още си е класа.

С решенията си подлудихте дори и баскетболната легенда Надка Голчева, която не се сдържа да коментира в социалните мрежи шока от липсата на Борислава: „Каква изненада за гъркините – не започва Борислава! Кой треньор не започва с най-добрата си състезателка? Кой не познава психологията на голям отбор...! Смях!”. Е, хайде скочете на легендите! Или и те не разбират от баскетбол?

И само да попитам още нещо – защо няма нито една висока състезателка в подкошието? Нали от три години без чужденки развивате баскетболистки? Къде са? Крайно време е да ни ги покажете.

От федерацията говорят за разследвания на играчите заради положителни проби за коронавирус, без капка срам обсъждат национални състезатели, на които не знаят имената, но по-сериозните теми остават все назад-назад във времето....

Още от Баскетбол

Виж всички