Гледай на живо

Драма в Мюнхен, Сърбия измъкна точка от Словения след гол в 95-а минута - на живо от Германия

Първият българин в Серия "А" Николай Илиев с ценни съвети към Антов

Първият българин в Серия "А" Николай Илиев с ценни съвети към Антов

Легендата на Левски Николай Илиев е първият българин в италианската Серия "А". Той играе за Болоня от 1989 до 1991 г., като записва 28 мача и вкарва три гола. Чрез "България Днес" Илиев даде ценни съвети на Антов, който премина в неговия бивш клуб.

- Г-н Илиев, добър трансфер за българския футбол ли е преминаването на Антов в "Болоня"?
- Това е успех за него, за ЦСКА и за целия български футбол. Бъдете сигурни, че там той ще израсне изключително много тактически. Този трансфер ще бъде най-вече от полза за неговото представяне в националния отбор, ще предаде наученото и на останалите. Колкото по-рано такива талантливи футболисти отидат в големи отбори, толкова по-добре. Трансферът на Антов е признание за българския футбол.

Люпко Петрович посъветвал Синиша да вземе Антов
Люпко Петрович посъветвал Синиша да вземе Антов

- Притежава ли той необходимите качествата, за да се наложи в Серия "А"?

- На 20 години направи доста добри игри, стана капитан на ЦСКА, дебютира съвсем малък. Добрите перспективи са пред него. Има качествата, трябва да ги развие. Отивайки в Италия, той трябва да знае, че започва от нулата. Трябва да се бори за титулярно място във всяка една тренировка. Стискам палци най-вече да няма контузии, сигурен съм, че ще пробие. Особено в такъв футболен град като Болоня. Всички се надяваме оттук нататък да расте само нагоре. Птичето му е кацнало на рамото и той трябва да го хване.

- Ще му бъде ли трудна адаптацията в Болоня?

- Няма как да му е трудно. Там чужденците се приемат много добре. Съветът ми към него е по най-бързия начин да научи италиански. Когато хората виждат, че се опитваш да говориш на техния език, те се радват. Хората там са отзивчиви, много обичат футбола, винаги са зад отбора, дори и в най-трудните моменти. На Антов му трябва италиански, за да може да контактува с останалите футболисти на терена. Това е от огромно значение в много ситуации по време на мачовете.
Бомба на "Армията"! Вальо Антов отиде в Серия "А", "червените" прибират седем милиона
Бомба на "Армията"! Вальо Антов отиде в Серия "А", "червените" прибират седем милиона

- С треньора Синиша Михайлович вероятно езиковата бариера няма да е толкова сериозна.

- Да, това е голямо предимство за него. Дано по балкански да се разберат с Вальо. Аз нямах този късмет, когато отидох в "Болоня". Трябваше да уча италиански усилено, но се справих доста бързо.

- Вие сте от едно поколение с Михайлович, какво ви е мнението за него?

- Знам, че целият град застана зад него при тежката ситуация, в която попадна, знаем за здравословните му проблеми (б.а - Синиша бе диагностициран с левкемия). Изключително много го обичат и държат на него. Той държи на дисциплината, а това е един от основните фактори за успех във футбола.  Отивайки там, Антов ще разбере какво означава професионализъм и истински футбол. Пред това момче има голяма перспектива.

- Какъв друг съвет бихте дали на Вальо?

- Бих го посъветвал изобщо да не чете вестници и да не слуша журналистите какво говорят. Както на повечето места, и в Италия се създават конфликти, интриги. Има и големи професионалисти сред журналистите, разбира се. Но по-добре да не чете нищо. Навремето беше модерно да излезеш да си изпиеш кафето, да си купиш вестник, да прочетеш новините и... започваш да се нервираш. Ако има хубави неща, за него да му ги казват близките.
Последвайте каналите ни в:

Още от Българи зад граница

Виж всички