ГП на Австралия може да остане във втората половина на календара

ГП на Австралия може да остане във втората половина на календара

Организаторите на Гран При на Австралия във Формула 1 – Australian Grand Prix Corporation (AGPC) – признаха, че разглеждат възможността надпреварата на „Албърт Парк“ да се провежда във втората половина на календара в бъдеще.

Традиционно надпреварата в Мелбърн дава старт на сезона във Формула 1 през месец март, но заради пандемията от коронавирус тазгодишното издание на Гран При на Австралия ще се проведе на 21 ноември. Това късно провеждане на тазгодишното състезание създава сериозни логистични проблеми за AGPC, тъй като уличната писта „Албърт Парк“ се изгражда за два месеца, след което се разглобява за един. По този начин, евентуалната подготовка за Гран При на Австралия през 2022-а година ще трябва да започне по-малко от месец, след приключването на разглобяването на трасето след тазгодишната надпревара.

„Да, математика е вярна. Не мисля, че периодът е повече от месец, но не е и един ден, някъде по-средата е. Нямаме много време между двете операции“, заяви изпълнителният директор на AGPC Андрю Уескот.

Другата причина, която може да доведе до евентуално постоянно преместване на Гран При на Австралия за втората половина на сезона е желанието на Dorna Sport, които са собственици на MotoGP, Гран При на Австралия в кралският клас да се провежда в началото на кампанията. Надпреварата, която също се организира от AGPC се провежда на пистата „Филип Айлънд“ в близост до Мелбърн през месец октомври. Тогава обаче времето не е никак благоприятно и това често води до жестоки падания от страна на състезателите в MotoGP. През тази година ГП на Австралия в MotoGP трябва да се проведе на 24 октомври, което е по-малко от месец преди надпреварата във Формула 1.

От AGPC обаче искат двете състезания да се провеждат в различни периоди от годината, за да може цената по тяхната организация, а и туристическият поток към Мелбърн да бъде разпръснат. Основното желание на Уескот е Мелбърн да продължи да приема откриващия кръг във Формула 1, но той заяви, че вижда позитиви и по-късно място в календара.

„Виждам позитивите в това да приемаме един от последните кръгове във Формула 1, когато титлата може да бъде решена. Това създава допълнителен интерес към състезанието и затова не изключвам възможността да поискаме подобна промяна. Ще разгледаме и двете възможности, все още нищо не е решено и това ще остане така поне до средата на годината“ заяви Уескот.

Гран При на Австралия се провежда на „Албърт Парк“ от 1996-а година насам, като в този период единствено през 2006-а и 2010-а, състезанието в Мелбърн не е било първо за сезона. И в двата случая тази чест се падна на Гран При на Бахрейн, където ще започне и тазгодишната кампания, след отлагането на австралийския старт. Преди да се премести в Мелбърн, Гран При на Австралия се провеждаше с Аделайда от 1985-а до 1995-а година, като във всичките си издания бе финалното състезание в календара.

Още от Формула 1

Виж всички