Президентът на Черноморец изригна пред Sportal.bg: Съдиите са безпомощни, не знаят какво става на игрището

Президентът на Черноморец изригна пред Sportal.bg: Съдиите са безпомощни, не знаят какво става на игрището

Черноморец се наложи със 123:121 над Берое в луд мач с четири продължения от 17-ия кръг на НБЛ, но загуби шансове да влезе в четворката преди последното трето завъртане през сезона. Срещата беше и белязана със скандал, когато съдиите изгониха от зала „Бойчо Брънзов” в Бургас президента на Черноморец Васил Стоянов. Sportal.bg  се свърза с него, за да разкрие причината за изгонването и да сподели емоциите си от дербито на кръга.

- Какви емоции бушуват във Вас след инфарктния мач днес?
- Ще започна с мача, който играхме в Стара Загора с две продължения. Още в първото продължение 0.3 секунди преди края съдиите отсъдиха кош и фаул и Берое ни изравни, за да прати мача във второ продължение. То свърши с разлика от 5 точки за Берое. И сега...така стана, че пак със същия отбор играем за четвърто място. То е важно, защото след второто завъртане, при положение, че победим в Плевен, това класиране се взима за Купата. Четири отбора са поставени, затова е много важно да си четвърти преди Купата.
Днес цялата драма беше, че ние трябваше да бием с повече от 5 точки разлика, за да излезем пред тях в класирането, при положение, че спечелим и последния си мач в Плевен. Щяхме да играем продължения докато можем да бием с разликата, която ни трябваше. Не, че този мач не е важен за по-нататъшното класиране в първенството. Но сега специално искахме да спечелим мача с 6 точки разлика, за да минем пред тях в класирането.

- Защо съдиите Ви изгониха от залата?
- Защото те няма какво друго да направят. Не знам кой им дава право на тях да ни гонят и защо не можем да ги изгоним ние като те са некадърни и не могат да свирят както трябва. Опорочиха целия мач. Как така ще ме изгонят от залата? Кои са те, за да изгонят мен и директора на спорта в Бургас, с когото стояхме в залата. Най-лесно е да кажеш – ще изгоня този и онзи. Не може хора, които не знаят какво правят да изгонят хора, които цял живот са знаели какво правят в залата.

- Как ще коментирате момента в последната част, когато имаше спор за настъпване на линията за три точки от играч на Берое, но в крайна сметка се дадоха именно три точки при това отиграване?
- Те гледаха на телевизора, но коя програма са гледали е друг въпрос. Мисля, че не са гледали мача. Може би са пуснали някой турски сериал. Не знам точно какво са гледали на повторението, но са видели нещо друго. Не е само тази грешка. Те свириха на треньора и на пейката техническо. Питах какво означава техническо на пейката, защото там има столове. Трябва да посочат на кой човек, какво и защо са свирили.

- На Вас обясниха ли Ви защо Ви гонят в крайна сметка?
- Имам право да не излизам веднага. Те ми казаха, че имам право да стоя 15 минути и аз щях да изляза от залата на 14-та минута и 59 секунди, ако исках да стане нещо. Но единствено и само заради главния съдия Румен Калпакчиев, с когото се уважаваме, напуснах. Иначе щях да изчакам 14 минути и да напусна преди 15-тата, ако исках да се стига до такива моменти. Но това, че съдиите са безпомощни в техните отсъждания и точно не знаят какво става на игрището, да опорочават мачовете по този начин...Защо ни гонят при положение, че ние им казваме грешките, които те са направили. Не може да изгонят мен заради тяхна грешка. Бяха толкова много неща. Може би трябва да си направя труда да ги опиша някъде, но то ще стане малка книга.

- Как се отрази всичко това на играчите?
- Поведението на играчите е похвално. Бориха се докрай, играха четири продължения, а ако трябваше щяхме да играем и пет продължения. По принцип най-много ме дразни некомпетентност, некадърност или нещо умишлено. Според мен той човек и умишлено не може да го направи това. Но пък съдиите знаят, че ние трябва да бием с повече от пет точки, не знам какво да мисля. Може да са играли и тото. Аз не мога да ги обвиня, някой трябва да разследва. Не казвам, че е това, просто се чудя какво. Накрая май се оказва, че просто толкова си могат, защото те не свирят само в едната посока грешно. Не може да дойдат някакви хора, които изпадат в паника и не знаят какво свирят и да гонят всички. Те казаха на директора на спорта в Бургас, че ще го изгонят и че той бил следващият. Когато той ги попита защо те му отговориха с пренебрежение. Не може тези момченца – съдийчета да се отнасят с пренебрежение към хора, които..няма смисъл да говорим кой какъв е, то се вижда. Не може те от позицията на някакви съдии там, които, ако не сме ние отборите и президентите, те какво точно ще свирят? Съдии на какво ще бъдат точно? В прокуратурaта ли? Те са там, за да помагат, а не да пречат. Ние също трябва да можем да ги изгоним, ако са некадърни и не могат да свирят. Поне трябва да можем да им направим и ние нещо. Най-малкото, което е трябва да мога да избирам кой да ми свири мача. В края на краищата тези панаири и циркове, които стават, това посмешище, което видяхме не сме длъжни да го търпим и да си плащаме на всичко отгоре.

- Как ще се развие този казус? Ще търсите ли някакво възмездие?
- Напуснах залата по-рано, защото дежурният секретар каза, че ще направи това, което трябва. В смисъл такъв, че те си имат някакви наказания. Даже имат дежурен наблюдател, който наблюдава и дава оценка на съдийството. Искам това да видя. Да видим тогава кой е за гонене от залата и доживотно както се казва.
Вижте в НБА съдиите са незабележими. Няма прилика между тях и нашите съдии. Онези хора са там, за да помагат, а не за да си придават важност. И на какво отгоре? Че правиш грешки и си придаваш важности и гледаш да изгониш някой. Гониш човека, който ти казва какви грешки правиш, защо да го изгониш? Какви са тия да ме гонят мен от залата, кои са те да гонят от залата всъщност? При положение, че аз мога да докажа и с материал. Ако грешките са в едната посока, да кажем, че е нещо умишлено, но то е толкова трагично съдийството, че не можеш да разбереш какво е всъщност, как е възможно това нещо. Как да има високо качество на баскетбола като съдиите са много важна част от самия баскетбол. Съдиите са богопомазани ли, какво? Не може да се говори срещу съдиите ли? Като нещо не е наред трябва да се мъчим да оправим нещата, а не да се правим, че не сме видели.

- Преди имаше правило, което забраняваше коментарите по адрес на съдиите.
- По принцип не трябва да се коментират съдиите и те въобще не трябва да дават повод за какъвто и да е коментар. Те са помощни лица, помощен персонал. Трябва да се коментира играта на играчите, обстановката в залата, дали са спазени наредбите, а не да се коментират съдиите. Те не са главни лица в този спорт. Те трябва да помагат, а не да правят някакви неща, които са избиване на комплекси или просто некадърност. Не знам и аз какво е, не ме интересува точно. Те трябва да помагат на баскетбола и баскетболът да протича по нормален начин, за да видим тогава какво е качеството на играта. Това е основното. Не мога да си мълча аз, когато някакви си съдийчета, които дори не знам кои са, не знам и дали някой друг ги знае, ще ми казват „Излез от залата”. Чакайте, какви сте вие, кои сте точно вие? Човек има самочувствие, когато прави нещо както трябва и е незаменим. Аз не виждам нещо от това. Те ли ни плащат на нас, за да правим баскетбола или е обратното? Ако е обратното най-малко заради това трябва да се стремят да минава всичко както трябва, а не да изнервят излишно обстановката. Без това качеството на играта не е толкова високо, то така се влошава още повече и накрая ние ще коментираме съдиите, които точно не знаят какво отсъждат. Имаше моменти, в които не знаеха какъв спорт е според мен. Защо трябва аз да напусна, като ти не можеш да свириш?

Снимка: Botevgrad.com

Още от Баскетбол

Виж всички