Кристоферсен с първа победа за сезона, Попов остана 31-ви

Кристоферсен с първа победа за сезона, Попов остана 31-ви

Хенрик Кристоферсен (Норвегия) завоюва своята първа победа за сезона в Световната купа по ски алпийски дисциплини, след като триумфира в нощния слалом в италианския зимен център Мадона ди Кампильо. За Принца на викингите това е трети успех на „Каналоне Мирамонти“, с което той изравни италиснката легенда Алберто Томба по брой победи в Мадона ди Кампильо.

До триумфа си Кристоферсен стигна след великолепно второ спускане, в което заличи пасива си от 1.25 секунди спрямо своя сънародник и победител в първия манш Себастиан Фьосс-Сьолеваг, като по този начин той се изкачи с 11 позиции. Самият Фьосс-Сьолеваг завърши днешния старт на второ място с изоставане от 0.33 спрямо победителят, като остана на само 0.01 пред третия Алекс Винацер (Италия).

Алберт Попов отпадна след първия манш на слалома в Мадона ди Кампильо (Обновена)
Алберт Попов отпадна след първия манш на слалома в Мадона ди Кампильо (Обновена)

Единственият българин в днешния старт Алберт Попов не се класира за втория манш, след като остана 31-ви в първия, като разликата между него и последното място даващо право на участие във втория бе само 0.03 секунди.

Най-големият прогрес спрямо първия манш бе дело на двукратния световен шампион в дисциплината Жан-Баптис Гранж (Франция), който бе 25-ти след първото спускане, но записа второ време във второто и се класира шести. Това шесто място той подели с Линус Щрасер (Германия) и Алекси Пинтюро (Франция), като и тримата завършиха на 0.54 от победителя. А най-голямото пропадане от завършилите втория манш направи победителят от последните две години в Мадона ди Кампильо Даниел Юл (Швейцария), който завърши 22-ри след като бе пети след първото спускане.

След втория от общо 11 слалома за сезона, лидер в класирането за малки кристален глобус с актив от 140 точки е Кристоферсен, втори със 130 е четвъртият от днес Мануел Фелер (Австрия). Трети и победителят от първия слалом за сезона Рамон Ценхойзерн (Швейцария), който днес остана 13-ти и добави 20 пункта към спечелените 100 от Алта Бадиа вчера. В битката за големия кристален глобус водач с 440 пункта е Пинтюро, втори е Александър Аамод Килде (Норвегия) с 375, докато трети с 340 е Марко Одермат (Швейцария).

Следващият старт валиден за Световната купа при мъжете ще бъде в дисциплината спускане по легендарната „Стелвио“ в Бормио, Италия, като състезанието ще се проведе в понеделник, 28 декември от 12:30 часа българско време. Следващият слалом пък ще е на 6 януари в Загреб, Хърватия.

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти