ИФАБ обяви, че окончателното решение при игра с ръка остава на съдията

ИФАБ обяви, че окончателното решение при игра с ръка остава на съдията

Международният борд за футболните правила (ИФАБ) изясни новите правила за играта с ръка в наказателното поле след поредица противоречиви мнения след въвеждането му през миналата година. От Борда заявиха днес, че окончателното решение остава на съдията.

След промени в правилата през 2019-а, нарушение при игра с ръка може да бъде отсъдено в случаите, когато ръката на играча е направила тялото "неестествено по-голямо" или ако е повдигната над рамото, независимо дали е било умишлено или не. Идеята беше да се направи по-ясно правилото, но мнозина специалисти, включително президентът на УЕФА Александър Чеферин, смятат, че то е имало обратен ефект.
При предишното правило се разчиташе предимно на съдиите, които преценяваха дали играта с ръка е умишлена или не.

"Беше повторно подчертано, че окончателното решение остава на съдията и не всяко докосване на ръката на играча с топката е нарушение. По отношение на определението на термина "неестествено по-голямо", съдиите трябва да преценят положението на ръката спрямо движението на играча в определената ситуация", заявиха от ИФАБ след виртуална среща.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти