Гледай на живо

Евро 2020: Белгия - Русия 2:0 /почивка/

Донски и Лазаров за COVID-19, Sofia Open и бъдещето

Донски и Лазаров за COVID-19, Sofia Open и бъдещето

Александър Донски и Александър Лазаров са част от националния отбор на България за ATP Cup и Купа "Дейвис". С тях са свързани надеждите на родината ни за достигане до нови титли и успехи.

Навръх рождения си ден Лазаров изживя истинска драма, след като тестът му за Ковид-19 се оказа положителен, без да има никакви симптоми. Това не му позволи да се изяви на сингъл и го лиши от участие на двойки с Донски на Sofia open 2020, с когото през септември станаха републикански шампиони.

Днес, след съвместната им тренировка на най-добрия клуб "MG Sport" талантите разкриха пред камерата на БЛИЦ TV преживяванията си около най-престижния турнир в България и споделиха изключително интересни новини пред управителя на медията Ивайло Крачунов.

- Алекс, как ти се отрази шокиращата вест, че си позитивен за Ковид-19 ден преди турнира Sofia open, за който се готви цяла година?
-  Алекс Лазаров: В началото, когато ми се обади главният лекар на турнира не повярвах, защото тази година съм си направил над 20 PCR теста и никога не е имало и най-малко съмнение, че може да съм позитивен. Нито съм имал някакви симптоми. И сега по време на карантината нямах абсолютно никакви проблеми. Стоях си вкъщи, защото така трябва, така казват властите. Изживях много неприятен рожден ден".

- Преживя ли стреса от неприятната новина?
- Още не съм се отърсил от стреса, защото е много прясно. Все пак това е най-големият турнир за нас българите за годината. Чаках го с нетърпение, както и да играем на двойки с Алекс Донски. Беше страхотен удар под кръста, който не мисля, че заслужавах. Борих се цяла година като всеки друг и исках да получа шанса да участвам. 

- Ако не беше положителен за коронавирус, щеше да играеш срещу носителя на титла от US Open Марин Чилич. А какви щяха да бъдат шансовете ти срещу този съперник?
 - Със сигурност  щях да изляза и да дам най-доброто. Чилич не беше в най-добрата си форма. Загуби първи кръг от също много талантливия Йонас Форейтек. Всичко е възможно. Откакто съществува София Оупън винаги съм правил хубави мачове и ми е приятно да играя пред публика. Виждаме сега какво става - на Мастърса в Лондон няма хора, преди това и в Париж също. При нас обаче беше позволено в известна степен да има зрители и това помага. Все пак играем за феновете.

- Щяхте да играете с Алекс Донски на двойки. Докъде щяхте да стигнете в турнира?
- И тази година, и предишните, винаги сме се представяли добре. Миналата година извадихме лек късмет и стигнахме 1/4-финал поради отказ на съперниците. Тази година имахме реален шанс поне да спечелим един мач и да си заслужим 1/4-финал или 1/2-финал. Всичко зависи от нас, защото всяка година се убеждаваме, че ранглистата е важна и всеки играе за по-добро класиране в нея.

- Алекс Донски, какви са впечатленията ти от мача на сингъл и участието на двойки в Sofia Open? (б.р. - отстъпи на руснака Аслан Каратсев с 2:6, 3:6) 
- Алекс Донски: Беше невероятна възможност да се докосна до световния тенис и да се тествам, да видя как е нивото ми в сравнение с най-големите тенисисти в света. Според мен се представих добре, въпреки стреса и факта, че не играя на такава сцена всяка седмица. 

Беше страхотен опит и много се радвам, че имах тази възможност.

- Нетипично за теб - бомбения ти сервис беше пробит три пъти в мача на двойки. На какво го отдаваш?
- Донски: Първоначално мислех, че грешката е в мен и може би се издавах. Не можех да си го обясня. Но след това получих информация, че Джейми Мъри, който стоеше в ъгъла зад нас, на всеки всеки втори сервис с Васко си показвахме сигналите, които след това той е издавал на сънародниците си за това къде ще бия втори сервис. Така те правеха уникални ретури. По принцип не сервирам леко и ми беше странно, че толкова често познаваха посоката, в която изпращах топката. 

- Това не е много джентълменско, като се имат предвид моралните традиции на Великобритания, където е роден Мъри?
- Донски: Със сигурност не е джентълменско, но явно на това ниво се прави каквото и да е, за да се постигне победата. Мъри е помогнал на неговите сънародници. Следващият път ще внимавам повече.

- Алекс Лазаров, смятам че неприятните моменти са зад гърба ти. Какво предстои пред теб до края на 2020 година?
- Лазаров: Сега пътуваме с Алекс Донски за Турция, сигурно ще играем и двойки. Искаме да се представим добре. Този път няма как да съм позитивен, защото след Ковид-19 човек развива антитела. Нямам идея как точно стоят нещата. Моля се следващ път да не преживявам това, което ми се случи сега. Надявам се само да съм здрав, за да мога да се състезавам.

- Тенисистите са и артисти, които обичат публиката. Какво е чувството да се състезавате пред празни трибуни?
Лазаров: Чувствам се по-освободен. Да, хубаво е да играеш пред хора, но тогава има доза напрежение. Точно тези моменти те изправят пред по-голямо изпитание.

По време на първите ми няколко турнира, които бяха пред празни трибуни, имах чувството, че съм на тренировка. Получава се така, че понякога прибързваш, защото на тренировката можеш да експериментираш, но се свиква. Със сигурност е по-добре за мен да играя пред публика. 

Донски: Не мисля, че е добре за спорта да играем без фенове. Публиката както дава напрежение, също те мотивира да играеш най-добрия си тенис, да даваш най-доброто от себе си. Тенисът не е същият, когато е без публика и аз много се надявам през следващата година всички спортове да се играят пред фенове.

 Алекс Донски, по време на Sofia Оpen се докосна до световни звезди. Разкажи пред БЛИЦ TV какви са впечатленията ти от най-големите имена в тениса?
Донски: Имах възможността да тренирам всеки ден с Жил Симон, Феликс Роже Асим и Манарино. Натрупах добър опит от съвместните игри. Те са отлични професионалисти, с тях са и треньорите им. Загряват 30 минути преди мач и са много концентрирани.

- Алекс Лазаров, направи запомнящо се представяне на ATP Cup в началото на годината. Какви са очакванията за този турнир през 2021 година?
- Със сигурност се надявам, че този турнир ще го има, защото на този етап все още никой не може да потвърди дали и през следващата година ще участваме в Австралия. Доколкото аз знам за тази страна най-важното събитие е Australian Open. Надявам се да играем на ATP Cup, защото преживяването в Сидни беше уникално и помогна на мен и съотборниците ми да се представим добре през цялата година.

Донски: Аз много бих искал да участвам отново в ATP Cup и се надявам, че този турнир ще се проведе. През тази година нашият отбор се представи отлично, а преживяването беше невероятно.


Алекс направи страхотни мачове. За нас беше уникална възможност да се докоснем до световните тенисисти, на които България не отстъпва.

- През тази година България се класира на 9-то място в света на ATP Cup. Имаме ли шанс за още по-силно представяне?
Лазаров: Всичко зависи от нас. След като един път сме били толкова близо, значи можем да надскочим себе си при следващото участие. Мисля, че заслужаваме да бъдем в първите 8, а защо не и по-напред. Великобритания имаха няколко мачбола срещу Австралия, които загубиха. Това е интересното в нашия спорт - че никога не можеш да си сигурен в крайния резултат. 

Донски: Мисля, че със сигурност можем да покажем по-добри резултати. Още по-гладни сме за постигане на добро представяне.

- Каква е ролята на съдбата в тениса?
Лазаров: За съжаление съдбата играе огромна роля, но аз съм на мнение, че каквото и да се изправи на пътя ти трябва да продължиш и да се бориш. По някой път съдбата не е в твоя полза, но това не трябва да се използва като оправдание, когато нещо лошо или черно ти се случи. Просто трябва да се бориш с това, което се изправя срещу теб.

Донски: Какво и да става винаги трябва да влагаш всичко от себе си.  На корта и извън корта трябва да си професионалист, за да достигнеш до най-добрите резултати.

Още от Тенис

Виж всички