Гледай на живо

Евро 2020: Белгия - Русия 2:0 /почивка/

Вещи на легенди на спорта ще бъдат продадени на търг

Вещи на легенди на спорта ще бъдат продадени на търг

Единствени по рода си артикули на може би най-добрите играчи в историята на футбола и хокея на лед ще бъдат изложени на търг от "Сотби'с" като част от честванията с името "100 години шампиони". Аукционът ще включва специален трофей, изработен за бразилеца Пеле, както и фланелка от дебютния сезон на канадеца Уейн Грецки в НХЛ.

"Сотби'с" и "Голдън Оукшънс" ще предложат стотина артикула от спортни легенди като Пеле, Грецки, Бейб Рут, Мохамед Али и много други. Живите легенди и все още действащи играчи по американски футбол, баскетбол и тенис - Том Брейди, Леброн Джеймс и Рафаел Надал също ще се включат с дарения на собствени вещи в търга, насрочен за дните между 24 ноември и 4 декември.

Грецки, който игра професионално между 1979 и 1980, дари подписана фланелка на Едмънтън Ойлърс от дебюта си в НХЛ, като тя е оценявана на 450-600 хиляди долара. Пеле пък ще допринесе с трофея "Жул Риме", който получи за третата световна титла на Бразилия през 1970. Той е оценяван на 800 хиляди долара. Том Брейди, куотърбек на Тампа Бей Бъкъниърс, ще вземе участие с колекционерска картичка от първия си сезон в НФЛ през 2020 година, когато бе драфтнат от Ню Ингланд Пейтриътс. Артикулът е оценяван на около 250-300 хиляди долара. Сравнително същата ще бъде цената и на колекционерска картичка на бейзболиста Мики Мантъл от 1952.

Други по-ценни артикули са трофеят "Хайсман" от 1956 година на бившия играч на Грийн Бей Пакърс - Пол Хорнънг, който почина миналата седмица, както и подписан от Мохамед Али олимпийски факел от Атланта 1996. До момента рекорда на търг за спортен артикул държи "Олимпийският манифест" на Пиер дьо Кубертен. Той бе закупен през 2019 година от Алишер Усманов за 8.8 милиона щатски долара - осем пъти по-голяма сума от оценката.

Още от Футбол свят

Виж всички