Участвай в националното преброяване на феновете и спечели страхотни награди

Тауан Ейджи: Наслаждавам се да играя за Балкан

Тауан Ейджи: Наслаждавам се да играя за Балкан

Тауан Ейджи е едно от новите попълнения на Балкан този сезон. 206-сантиметровият американец, който играе на позиция тежко крило, е роден на 12 ноември 1997 година в Чикаго. Ейджи има късмета да играе в гимназиалните си години с крилото на Сакраменто Кингс Джабари Паркър и да попива от опита на Антъни Дейвис, гледайки го да играе отблизо в ранните си години. В интервю за клубния сайт на Балкан той разказва, че е наистина гордост да бъдеш от този град, където са израснали и доста НБА звезди и това го е превърнало в безстрашен играч. В ранните си години тренира няколко вида спорт, но ръстът му определя баскетболно бъдеще. По-късно Ейджи играе в колежа Тайлър Джуниър в Тексас, а след това се мести в Ню Йорк, където носи екипа на елитния Айона. Ето какви са впечатленията му към момента от престоя в България и Балкан, където започва неговата професионална кариера:  

- Как се чувстваш в Балкан и първата ти професионална година в Европа?

- Чувствам се страхотно. Прекрасно е да празнуваш още една година дори при такива несигурни обстоятелства. (б.р интервюто е взето на рождения ден на Ейджи). Наистина е вълнуващо да започна кариерата си на такова място. За жалост все още не успявам да взема максимално от това да играеш професионално заради липсата на фенове.

- Какво е мнението ти за отбора и треньора? 

- Наслаждавам се да играя под ръководството на треньора Арсич и за клуба на Балкан. Той има уникален треньорски стил и винаги знаеш какво иска от теб. Щастлив съм да играя и с всички момчета, които са събрани заедно в отбора. Когато сме напълно здрави всички, мисля, че ще бъдем наистина добри.

- Доколко европейският баскетбол е различен за теб?

- Така е, все още се приспособявам. Все пак съм новобранец и се опитвам да взема колкото се може повече информация от по-опитните момчета в отбора и треньора, за да ги приложа максимално в играта си. Има определено правила както и технически елементи, към които наистина все още се приспособявам.  

- Какви са впечатленията ти от нашия град и култура?

- Първоначално да дойдеш тук от голям град (б.р Ню Йорк) е наистина културен шок. Определено отнема известно време, за да свикнеш, но аз се наслаждам на подкрепата, която усещаме от местните фенове навсякъде. Това прави наистина по-вълнуващо да играеш тук. Заки (б.р Здравко Христов) и Вутев ми помагат с уроците по български, на които уча основни неща. 

- Какво мислиш за българското първенство и останалите отбори, които имаше шанс да видиш?

- Мисля, че първенството е оспорвано. До момента имахме само един мач пред публика и атмосферата беше много приятна. Мисля, че лигата има доста подкрепа.

- Разкажи ни малко повече за теб. Как започна да се занимаваш с баскетбол?

- Израснах в Чикаго, където съм роден. Играех срещу момчета  като Джабари Паркър, Кендрик Нън и други НБА звезди. Това определено ме превърна в играч, който да не се страхува, какъвто съм и днес. Имам четирима по-малки братя, които също играят баскетбол. Един от тях в момента играе в колежа Ню Мексико Стейт. (б.р Преди това тренира още бейзбол, футбол и едва в 8 клас започна да се занимава с баскетбол, след като бързо израства на височина.)

- Как преминаха годините, в които играеше в гимназия и колеж? 

- Годините в имназията и университета ми наистина бяха много успешни. Учих гимназия в Хайд Парк, Чикаго и колеж в Тексас и след това в Ню Йорк (Айона). Успях да спечеля доста индивидуални, но и отборни успехи с моите отбори. Мисля, че през това време успях да играя на най-високо ниво в най-силното щатско пръвенство. (б.р две години поред американецът е избиран в идеалния отбор на конференция MAAC (Metro Atlantic Atheltic Conference), а с Айона печели два пъти и своята конференция в NCAA. 23-годишното крило на Балкан завършва гимназия Хайд Парк в Чикаго с рекордни показатели от 20 точки и 12 борби средно на мач.)

- За какво мечтаеш и какво би искал феновете на Балкан да знаят за теб?

- Обичам да гледам единствено в близко бъдеще и сега иска да се опитам да печеля тук с Балкан. Искам феновете да знаят, че съм отдаден играч, който ще дава всеки мач максимална енергия и усилия за отбора.

Източник: Балкан

Снимки: НБЛ, Балкан

Последвайте канала ни в

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти