Интересен формат в предстоящия волейболен шампионат

Интересен формат в предстоящия волейболен шампионат

Новият сезон чука на вратата. С ново ръководство на българския волейбол и още по-големи амбиции. Сериозни заявки от една страна и опит за утвърждаване в елита – от друга. В крайна сметка всичко се свежда до един въпрос. За разлика от други кампании новият формат на Суперлигата дава възможност на всеки, който иска да си свери часовниците с най-добрите.  Революционно бе взето решението първенството да бъде разделено на две осмици като формирането им на пръв поглед изглежда доста сложно.

Всичко започва с битката за Суперкупата на България между шампиона от миналата кампания Нефтохимик и носителя на купата Хебър. Следват квалификационни турнири за определяне на членовете на първата осмица. Те ще бъдат разпределени по следния начин:

ГРУПА 1: Нефтохимик, ЦСКА, Дунав, Тетевен

ГРУПА 2: Хебър, Левски, Черно море, Локомотив Пловдив

ГРУПА 3: Добруджа, Пирин, Арда, Берое

ГРУПА 4: Монтана, Марек, Славия, Ботев Луковит

Правилата гласят, че всеки играе срещу всеки и заелите първо място си осигуряват директна квота за първата осмица, а завършилите на второ и трето ще играят помежду си в серия до две победи, които да определят кой ще намери място в първата или втората осмица, като се зачита и резултатът помежду им от предварителната група. Домакин на първата допълнителна среща ще е загубилият тим. При достигане на трета решителна среща, спечелилият в групата отбор има домакинско предимство, а заелите последните позиции от четирите групи изпадат директно във втората осмица.

18 Пресконференция на НВЛ и новия председател Атанас Гаров

Поглеждайки в редовния сезон и в двете осмици се играят мачове на разменено гостуване. След оформяне на класирането завършилите на 7 и 8 място в първата осмица играят срещу завършилите на 1 и 2-0 място във втората осмица. Отново се играе до два успеха от три срещи. Най-интересният факт е, че дори и да си тим от втората осмица в крайна сметка имаш шанс да се включиш в борбата за шампионската титла.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти