ПОДКРЕПИ ЛЮБИМИЯ СИ ОТБОР В НАЦИОНАЛНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА ФЕНОВЕТЕ

Петър Панчев от physio: Гордеем се с новия ни център за кинезитерапия, защото е наистина уникален

Петър Панчев от physio: Гордеем се с новия ни център за кинезитерапия, защото е наистина уникален

Преди по-малко от месец в София отвори врати новият спортен център Garitage, който освен фитнес зала, има и уникален за България център за Физиотерапия и рехабилитация. Там ни посреща собственикът Петър Панчев - кинезатерапевт с огромен опит в рехабилитацията на десетки професионални спортисти, и с желаление да промени начина, по който се отнасяме към физическата култура, тренировките и възстановяването след травми у нас.

През последните 10 години центъра му се помещаваше в комплекс Царско село, а от тази есен е на ново място, създадено от него по пример на големите в Европа като Isokinetic в Италия и Quiron в Испания, където се възстановяват играчките на ФК Барселона. Завършил е кинезитерапия в НСА “Васил Левски” и още докато следва, започва стажа си в детско-юношеската школа на ЦСКА: “Учех и работех едновременно. През 2004 година ме поканиха  в мъжкия отбор по футбол на ЦСКА. Там научих много - работих с доста кондиционни треньори, лекари, срещнах се с различни  травми и контузии. Системата за рехабилитация, която изградихме тогава, прилагам и до днес. Тя включва целия възстановителен етап от  ранна до късна фаза, апаратно лечение, мануална терапия, фитнес, упражнения във вода и работа на терен. Така нашите пациенти в последния етап  от възстановяването са почти готови да се върнат в отбора. Този модел на работа се оказа уникален, защото повечето центрове работят с пациента до един момент от възстановяването му и го пускат без контрол да тренира сам. Ние действаме по друг начин -  правим упражненията заедно с пациента и така сме спокойни и сигурни, че се възстановява правилно”.

Залата, в която влизаме, е голяма и разделена на отделни функционални кътове и кабинети. До всяка кушетка има различен уред и всеки от пациентите е съсредоточен върху упражнението, което прави. Екипът е от осем души специалисти в различни области - някои се занимават с мануална терапия, други с акупунктура и сухи игли, а трети - със спортни масажи. Петър разказва, че макар всеки да се е насочил в нещо, всички спазват обща методика и принципи, а мотото им е: “Умният лекува болестта, а мъдрият я предотвратява”. "Когато някой дойде при нас с оплакване, първо го изпращаме на преглед при специалист. Работим с клиника Евровита, която има много добър екип от ортопеди. Ако има нужда от мнение на невролог или неврохирург, насочваме пациентите към тях, и чак след това изготвяме план за рехабилитация. Препоръчваме и периодични контролни прегледи, за да следим състоянието, и да знаем на какво ниво е всеки пациент. Внимаваме да не форсираме възстановителния процес и се отнасяме индивидуално към нуждите на всеки. Повечето спортисти се вълнува от отговора на въпроса “колко време ще продължи рехабилитацията и кога ще мога да се върна на терен”, но бързането води до лоши резултати, и затова спазваме нормалните срокове за възстановяване”.

След  нея има зала за лечебна физкултура с всякакви уреди, включително тренажор за концентрация, какъвто използват пилотите във Формула 1 за подготовката си. Всъщност, центърът е разположен стратегически - между басейна и фитнес залата. “За това си мечтаят в Европа - да могат така да затварят целия цикъл на рехабилитация и да имат всичко на едно място, но истината е, че не са много центровете, които могат да се похвалят с това”.

“Басейнът е със солена вода и това е много щадящо за организма. Водата намалява килограмите и ускорява възстановяването. Тук можем да използваме подводните колела като метод за раздвижване.  Фитнес залата отсреща е пълна с всевъзможни мултифункционални машини, включително и затворена писта за бягане, и така не сме зависими от времето навън. Всичко това ни позволява да осигурим на нашите пациенти много повече от апаратно лечение. Ние сме до тях от ранна постоперативна фаза до почти пълното възстановяване и завръщането им на терена. Всъщност, нашите пациенти не са само спортисти.  Помагаме и на хора с битови травми, аматьори, на възрастни и деца. Най-малкият ни пациент беше на 8 месеца, а най-големият, на 92 години. Истината е, че българинът спортува много и има желание да се движи, но понякога му липсват познания и това води до травми”.

“При нас са идвали гимнастички от националния отбор, футболисти от почти всички тимове, волейболисти, баскетболисти, като понякога дори сме имали двама играчи от конкурентни отбори по едно и също време. Разбира се, ние се отнасяме с еднакво внимание към всеки, без значение дали е професионален спортист или не. Дори мога да кажа, че има аматьори, които тренират по-натоварващо и от про-тата”.

"Апаратурата ни е последно поколение - наистина ефективни и доказни машини, с които работят в големите европейски центрове. Дори наскоро дойде инженер от Франция, за да ни обучи как да работим с един от апаратите, и възкликна: “Все едно гледам нашия шоурум”. Стана ми много приятно, защото помня как, когато отидох в Барселона през 2011 година за възстановяването на един футболист, очаквах да си тръгна с наведена глава след тамошните условия и практики. Изненадах се, когато видях, че всъщност методите ни на лечение се покриват на 90 процента с техните. Знаех, че не сме далече и ето, че днес можем да се похвалим с тази наистина впечатляваща база”, разказва Панчев.

“Най-честите травми, с които  се сблъскваме, са травми на колянна, раменна става и болки в гърба. Може би цялата идея да разширя кинезитерапията ми дойде, виждайки как се възстановяват професионалните спортисти в големите клубове в Европа след такива травми. В Италия и Испания възстановяването минава през няколко етапа и за целта е нужно да имаш  богата база. Центърът ни е уникален не само заради  базата, но и заради екипа. Имаме голям опит при постоперативното възстановяване и травми на опорно-двигателния апарат,  както и болки в кръста. Може да се похвалим с успешно лечение на  дискова херния с помощта само на упражнения. Много пациенти не знаят какъв точно комплекс от упражнения би бил подходящ за тях за превенция от травми и тук идва нашата роля да покажем на нашите пациенти как да се грижат за своето тяло правилно,  да бъдат здрави за по-дълго и да имат висока двигателна култура. Обясняваме как да избягват травми в бъдеще и как да се щадят. Правим лечебен и спортен масаж, мануална терапия и изготвяме индивидуален двигателен план, за да се намали мускулният дисбаланс."

“Аз самият тренирам доста - фен съм на колоезденето, фитнеса, есто правя и по-бързи походи в планината, участвал съм в три триатлона. Като кинезитерапевт не мога да си позволя да не съм в добра форма. Няма как да обяснявам на моите пациенти колко е важно да спортуват,  ако аз самият не го правя. Личният пример е много важен. Спортувам от малък, но досега не съм си докарвал някакви сериозни травми. Имал съм единствено болки в кръста, но съм се възстановявал само с упражненията, които давам и на моите пациенти. Спортът е здраве. Бъдете здрави!”

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички