DECATHLON изгражда нови игрища за падел в София. Един от най-бързо развиващите се спортове в света

DECATHLON изгражда нови игрища за падел в София. Един от най-бързо развиващите се спортове в света

Знаете ли кой е вторият по популярност групов спорт в Испания след футбола? Не, не е волейбол, нито баскетбол, нито дори тенис, макар тенисът да е доста близък до него. Най-модерната спортна мания се нарича падел и бързо печели все повече фенове, не само на Пиренейския полуостров, но и по цял свят.

След броени дни хората, намиращи се в София ще имат възможността да практикуват един от най-актуалните спортове в момента. Най-новите кортове за падел в София ще бъдат открити на 23 септември, благодарение на DECATHLON.

Какво представлява този спорт, защо набира все повече фенове в Европа и Америка и защо за него са нужни специални игрища? Sportal.bg ще ви разкаже повече за новата световна мания, подвластни на която са Анди Мъри, Мохамед Салах и много други.

Къде да играем падел

Жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се забавляват с актуалното спортно предизвикателство. Предстои откриването на две нови игрища за падел на територията на магазин DECATHLON Витоша. Инвестицията за тях е направена от спортната верига DECATHLON, чиято мисия е да прави удоволствието и ползите достъпни за възможно най-много хора. Компанията е взела решение за въвеждане на падел в България още в началото на 2020г., но поради усложненията в епидемичната обстановка проектите стартираха през лятото. След усилена строителна дейност първите съоръжения са вече готови и откриването предстои тази сряда (23 септември).

Компанията има амбициозни планове за развитието и популяризирането на спорта, така че очаквайте още интересни новини съвсем скоро. Вече е факт и специалната платформа Play by Decathlon, в която можете да видите графиците на всяко от игрищата и директно онлайн да запазите и платите час за своя отбор. Кортовете са комплимент към лоялните потребители на магазина, а цените са изключително достъпни.

Какво е падел

Падел е спорт, създаден през 60-те години на 20-и век в Мексико, който бързо набира популярност в много държави по целия свят. Сред неговите фенове са тенис асовете Анди Мъри и Рафа Надал, както и супер звездата на "Ливърпул" Мохамед Салах.

Не е нужно, обаче да сте професионален спортист, за да практикувате падел. Бързото му развитие се дължи именно на факта, че не изисква специална подготовка, а същевременно подлага трениращите на качествено и пълноценно натоварване. Паделът е динамичен и много забавен.

Какви са правилата за игра

Правилата комбинират някои специфики от тениса и някои от скуоша. Играят 4 човека – два отбора от по двама. Отборите са разделени от мрежа.
Точкуването е като в тениса (15, 30, 40), а също и частите на играта (сетове и геймове). Сетът се печели с шест гейма, като ако между първия и втория отбор няма два гейма разлика, се играе тайбрек до 7 точки.
Разликата с тениса е, че и тук, както в скуоша, стените на игрището са част от играта. Ударите се насочват към противниковото поле, но играчите могат да използват и рикошетите в стените като част от играта.

Каква екипировка е нужна

•    Облекло. Спортното облекло за падел се припокрива с това за тенис или скуош. Добре е да тренирате с удобни леки дрехи, които дават свобода на движенията ви: шорти, тениска, къса рокля или къса пола;
•    Маратонки. Настилките за падел са изкуствена трева или пясък, което прави придвижването хлъзгаво. Обувките за този спорт се изработват със специална лека подметка, която има отлично сцепление с настилката и същевременно осигурява стабилност на стъпалото. DECATHLON предлага обувки специално разработени за падел, които ще откриете в онлайн магазина им.
•    Падел топки. Те изключително много приличат на топките за тенис и често биват бъркани с тях. Имат различни разновидности: за начинаещи (по-меки и бавни са), за деца, за напреднали (бързи и пъргави модели) и т.н.;
•    Ракета. Тук е основната разлика с тенис екипировката. Ракетата е доста различна, тъй като е значително по-малка и има каишка, с която се закача за китката. Главата е изработена от тънък, но твърд материал (карбон, графит или титан). Няма кордаж, а равна повърхност с дупки, с която се удря топката. Марката
KUIKMA
е разработена от DECATHLON специално за падел екипировка и предлага качествени ракети за този спорт в магазините на компанията.
Динамика, забавление и оспорвана игра… Готови ли сте да пробвате как се справяте с ракетите за падел? Събирайте отбора и запазете час за новите игрища!

Още от Други спортове

Виж всички