ПОДКРЕПИ ЛЮБИМИЯ СИ ОТБОР В НАЦИОНАЛНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА ФЕНОВЕТЕ

"Фед къп" променя името си в чест на Били Джийн Кинг

"Фед къп" променя името си в чест на Били Джийн Кинг
Почти 60 години след като Били Джийн Кинг помогна на САЩ да спечели първото издание на турнира "Фед къп", отборното състезание се преименува в чест на легендарната американска тенисистка. 
Състезанието, което е с нов регламент и включва едноседмични финали с участието на 12 държави, за да съперничи на Купа "Дейвис", от 2021 година ще носи името "Били Джийн Кинг къп", се казва в изявление на Международната федерация по тенис.
Тазгодишните финали, насрочени за Будапеща през април, бяха отложени с една година заради пандемията от коронавирус. 
Кинг, 12-кратна шампионка на сингъл от турнирите от Големия шлем и основателка на женската тенис асоциация, заяви, че се чувства "горда", след като състезанието е кръстено на нея.
"Много съм горда, много смирена. Все си мисля, че това е сбъдната мечта. И тогава започвам да мисля каква е възможността това да помогне на играта да се разрасне в световен мащаб. Имаме еднакви парични фондове с Купа "Дейвис" и това изпраща важно и силно послание за равенство", каза 76-годишната американка в телефонно интервю за агенция "Ройтерс".
"Били Джийн Кинг къп", спонсорирана от BNP Paribas, е първото глобално отборно състезание, което ще бъде кръстено на жена, а финалите в Унгария следващата година са с 12 милиона долара награден фонд, еквивалентни на обновения турнир за Купа "Дейвис".
Президентът на ИТФ Дейвид Хагърти отдаде почит на борбата на Кинг за равенство между половете в спорта и обществото.
"От изиграването на първата "Фед къп" като част от шампионския отбор на САЩ през 1963 година, основаването на УТА и първи президент на организацията, до първата спортистка, удостоена с американския президентски медал за свобода, Били Джийн Кинг не спира да открива нови хоризонти. Днес тя добавя още едно "първо" към този списък. Новото име е в знак на почит към всичко, което е постигнала", каза Хагърти.
Кинг беше част от отбора, който спечели първото състезание, известно тогава като Купа на федерацията, в Лондон през 1963 година. Тя го спечели седем пъти като играч и четири като капитан и беше назначена за първия му глобален посланик миналата година.
"Няма нищо подобно на усещането да представяш страната си и да си част от отбор, поради което това състезание е толкова специално и важно за мен. Нашата работа е да споделим тази визия с бъдещите поколения млади момичета", добави американката.
Франция, Русия, Унгария, Австралия, Беларус, Белгия, САЩ, Испания, Словакия, Чехия, Германия и Швейцария ще участват догодина в първите финали за "Били Джийн Кинг къп".
Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти