Саул: В Атлетико никога отделният футболист не е бил над колектива

Саул: В Атлетико никога отделният футболист не е бил над колектива

Предаването "Код Спорт" по ТВ+ излъчи обширно интервю със Саул Нигес. Той е един от футболистите, без които Диего Симеоне и неговият Атлетико (Мадрид) не може. 25-годишният футболист се утвърди като основна фигура в средата на терена на "дюшекчиите" и след оттеглянето на старата гвардия в отбора той стана един от капитаните на тима.

Нигес се присъедини към тима през 2013 г., като оттогава досега има на сметката си една титла в Ла Лига, два трофея в турнира Лига Европа и по една Суперкупа на Испания и Европа. Атлетико отстрани в предишния етап действащия носител на Шампионската лига Ливърпул, но на четвъртфиналите отборът му се препъна в германския дебютант Лайпциг след 1:2 в Лисабон.

- Саул, какво е усещането след загубата от Лайпциг?

- Неприятно, разбира се. Много ни боли от тази загуба. Съперникът ни беше по-добър от нас в доста периоди от мача. Бяха разчели отлично срещата предварително и съумяха да наложат превъзходство над нас. Много трудно беше за нас да им отнемем топката, изобщо направиха играта такава, че да бъде неудобна за нас.

- Що се отнася до ролята ти на терена, сякаш успя да намериш оптималната за теб в средната зона?

- Треньорът ми знае, че мога да играя на различни позиции и да ме използва според нуждата в конкретния мач. Все пак смятам, че в средата на терена мога да помагам в по-голяма степен на отбора. Случвало се е да играя на позиция, на която не се чувствам толкова удобно. Мисля, че мнението ми съвпада с това на Чоло Симеоне.

- Покриваш голямо пространство от терена, блокираш съперниците там, но не забравяш и за офанзивната част…

- При система 4-4-2, когато не играя по фланга, е по-трудно да излизам в по-предни позиции. По-скоро гледам да си осигуря такава, от която да мога да стрелям успешно от дистанция.

- След паузата заради пандемията се забеляза, че отборът ви играе повече в половината на съперника. Това добре ли е?

- Да, това е полза на нашия отбор. Когато отборът ни като цяло се чувства добре, то и ние поотделно изпитваме комфорт. Най-важното обаче е колективът.

- Прави впечатление също, че опитвате висока преса…

- В зависимост от съперника подхождахме по различен начин. Срещу някои тимовете пресирахме високо, срещу други - не толкова. В крайна сметка добрата физическа форма, в която се намирахме, ни помагаше много да пресираме. Знаете ли, петте смени много помагат съставът да запази свежест. Например, при активна преса с три смени можем да издържим не повече от 35 минути, докато при пет промени сме свежи двойно повече време.

- Известно е, че Симеоне набляга много на тактическата работа. Какви изисквания има той към теб в тази насока?

- Показва ти на кои позиции иска да действаш, обяснява ти кое правиш добре и къде можеш да подобриш представянето си. В сегашната ситуация да успяваш да си взимаш дъх по време на играта, да запазиш главата си свежа, за да може и тялото да те слуша.

- Настоява ли веднага при загубена топка да пресираш съперника, за да му я отнемеш?

- Винаги е изисквал това от нас, защото, когато съперникът ти открадне топката, той започва да се открива, но ако ти съумееш бързо да си я върнеш в свое притежание, тогава той е доста по-уязвим.

- Твоят процент при успешните подавания е около 80, докато най-добрите халфове в света достигат до 90 процента. Можеш ли да го постигнеш?

- Понякога нямам ден. 80 процента точност достигам, когато играя в по-предни позиции. Има немалко полузащитници, които достигат до 90 и дори до 95 процента точност на подаванията си, но трябва да се държи сметка, че става дума за предимно такива, които играят по фланговете, където не е толкова гъсто. Но пък и трябва да призная, че не се вълнувам толкова много от статистическите данни.

- Чувстваш ли се вече по-зрял?

- Всяка година постигам нови цели. Тази беше трудна за нас, въпреки че достигнахме до целта си да заемем място в челната четворка и отново да бъдем сред участниците в Шампионска лига.

- Усещаш ли как съперниците проявяват все по-голям респект към теб на терена?

- Това нещо трябва да си го извоюваш на терена. Това не се получава единствено, благодарение на зрелостта. Наистина, вече все по-добре разчитам ситуациите на терена, а ако не успея в даден момент, търся погледа на Чоло, който вижда отлично всичко отстрани.

- През тази кампания в състава вече не са мнозина от старата гвардия в отбора като Годин, Торес, Тиаго, Хуанфран, Габи, Филипе. Като един от капитаните в тима, кое ти се налагаше да повтаряш най-често на своите съотборници?

- Е, добре, няма ги, но все пак сме тук Коке, Облак, аз, има хора /смее се/. Атлетико се базира на колектива, а в един колектив винаги трябва да се правят и компромиси. Когато някой мисли предимно за себе си, това е единственото, което отборът не може да допусне и приеме. Може някой мач да не ти се получи в индивидуален план, или дори кампанията да не е успешна за теб, но имаш ли уважение към останалите, спазваш ли вътрешните правила, нещата рано или късно ще се наредят. Това си повтаряхме през цялото време на този най-тежък сезон, откакто съм в Атлетико.

- Преди месец декември имаше дни, в които публиката дори освиркваше Симеоне и Коке. Изглеждаше почти невъзможно да се наредите в Топ 4 в края. Какво се промени?

- Вярвахме в това, което правим, защото именно този подход ни донесе успехите, за да достигнем на това ниво, на което сме в момента. Имали сме и имаме големи индивидуалности в отбора, но никога отделният футболист не е бил над колектива. А когато колективът в Атлетико е на ниво, тогава и единиците се чувстват така - и Облак, и Коке, и аз.

Бъди част от "Домът на феновете”, играй и печели със Sportal.bg.

Още от Футбол свят

Виж всички