Редица прояви обединиха спортни шампиони и младежи срещу агресията

Редица прояви обединиха спортни шампиони и младежи срещу агресията

С много спорт, музика, танци, изкуство и смях срещу агресията. Така премина в Златни пясъци петдневният изнесен тренинг "Младите хора - Бъдещето на България", съпътстващ проекта на асоциация „Докосни дъгата“ и Министерството на младежта и спорта – “Младите хора – Бъдещето на България – в деиствие”, които се изпълнява по Национална програма за изпълнение на младежки деиности по чл. 10а от Закона за хазарта.

Специални гости на тренинга на младежите бяха олимпийският ни шампион по бокс Петър Лесов, световната и европейска шампионка по бокс Станимира Петрова, олимпийската бронзова медалистка по борба Елица Янкова, младежкият футболен национал Илиан Илиев и шоумените от "Тутурутка". Всички прояви с тяхно участие бяха насочени към един от основните проблеми в обществото ни - агресията и насилието сред младите хора.

В рамките на пет дни 30 младежи от цялата страна имаха шанса да провеждат шампионска сутрешна гимнастика, като тренировките се водеха лично от Станимира Петрова и Елица Янкова. Чрез заниманията двете ни именити спортистки успяха да убедят момчетата и момичетата, че когато стартираме деня си по такъв начин, вместо с обичаиното излежаване в леглото, тялото ни ще изпита много позитиви и по-лесно ще се справим с предизвикателствата на деня.

По време на тренинга Станимира Петрова и Елица Янкова участваха и в съвместен турнир по тенис на маса с младежите под надслов"Докосни дъгата OPEN 2020", в който златното момиче на българския бокс триумфира, демонстрирайки невероятен хъс и техника. За съдия на срещите беше избран олимпииският шампион Петър Лесов, който преди старта участва в дискусия с младите хора за агресията в спорта и как тя трябва да се преодолее.

Не липсваха и футболни емоции в духа на феърплея по време на изнесения тренинг "Младите хора - бъдещето на България". Момчетата и момичетата се срещнаха с младежкия футболен национал Илиан Илиев - младши, които пристигна в Златни пясъци със специална мисия. Футболният талант проведе тренировка с тях и им подари фланелки на националния тим, като предаде и специално послание от старши треньорът на "лъвовете" Александър Димитров. Илиан Илиев - младши пожела на момчетата и момичетата да спортуват и никога да не се поддават на агресията. Инициативата завърши с футболна среща, в която не пропуснаха да се включат Петър Лесов, Станимира Петрова и Елица Янкова. Самият Илиан Илиев - младши пък бе рефер на двубоя и даваше напътствия на двата тима.

Милен Минков и Иван Чешмеджиев от комедийното предаване “Тутурутка” също се срещнаха с младежите от изнесения тренинг “Младите хора - Бъдещето на България”. Популярните шоумени внесоха много колорит и положителни мигове, напомняйки на момчетата и момичетата, че смехът е едно от най-добрите “оръжия” срещу агресията.

По време на тренинга младите хора опознаха отблизо и едно от най-красивите кътчета на България - Ботаническата градина в Балчик, която се простира на площ от над 190 декара, като голяма част от нея е със статут на защитена територия. Екипът на градината изненада своите гости с подаръци и интересни факти. Момчетата и момичетата се впуснаха в неповторимо образователно приключение, и очаровани от огромното разнообразие от растителни видове, цветове и форми, се убедиха, че неслучайно това място е определяно за вълшебно късче от природата.

Стрелба срещу агресията чрез игра на пейнтбол, рисуване на плажа и Вечер на талантите също бяха включени в петдневния тренинг, към който участниците подходиха много сериозно, организирайки редица дискусии. Младежите и спортистите обсъдиха основните фактори, които подтикват младите към прояви на агресия във всичките й форми. Разговаряха за начините за превенции срещу асоциалното и агресивно поведение, както и за това как да реагират спрямо съученици и приятели, които получават изблици на агресия пред очите им. Участниците даваха примери от собственото си ежедневие, което ги подтикна да разсъждават още по-задълбочено върху възможностите за разрешаването на този наболял проблем сред младите хора на България.

Важна цел на изнесения тренинг “Младите хора - Бъдещето на България” бе да провокира желанието у младежите за спорт и изкуство, както и да събуди любовта им към природата, защото всичко това би им помогнало да погледнат на себе си от друг ъгъл, който да доведе до положителна личностна промяна.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти