Григор Димитров надделя над Маю в атрактивен сблъсък

Григор Димитров надделя над Маю в атрактивен сблъсък

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров победи Никола Маю в последния си двубой на демонстративния турнир Ultimate Tennis Showdown. Топ ракетата ни се справи с 14:11, 13:15, 15:14, 12:10 в забавен сблъсък с множество атрактивни отигравания от страна и на двамата, както и много любопитни моменти с обърквания по отношение на странните правила на демо събитието. 

Лайнсмените също допринесоха за нетипичната обстановка с грешни отсъждания, които не можеха да бъдат проверени чрез хоук-ай, защото такава система няма в академията на Патрик Муратоглу. Няколко пъти Григор не разбра правилата на някои специфични ситуации в приятелския двубой, но все пак се поздрави с първата си победа в иновативния формат. 

Димитров демонстрира доста по-добро физическо състояние в сравнение с мачовете срещу Ришар Гаске и Фелисиано Лопес миналата седмица, което е най-важното в настоящата обстановка. Григор се е записал за участие в предстоящия на 22 август “Мастърс” в Синсинати, който ще се проведе в Ню Йорк непосредствено преди US Open.

“Винаги е удоволствие с Нико (Никола Маю), познаваме се отдавна. Това е от дните, в които разликата е само няколко точки. Има много неща за запомняне, обърках се няколко пъти (от правилата). Удоволствие е, че мога да съм на корта, здравето ми в момента е най-важно и имаше дни, в които не ми беше никак добре. Нямах енергия, така че не знам за следващите седмици, защото ситуацията е деликатна. 

Здравето е най-важно, сега съм тук и мисля за следващите мачове, макар че знам, че има много по-важни неща от тениса”, коментира Григор след срещата.

Котешки рефлекс на корта! 33 невероятни точки с участието на Григор, Федерер, Надал и Джокович (видео)
Котешки рефлекс на корта! 33 невероятни точки с участието на Григор, Федерер, Надал и Джокович (видео)

ПЪРВА ЧЕТВЪРТИНА

Григор Димитров започна по най-добрия начин със спечелване на двата си първи сервиса, но после направи грешка от бекхенд по правата, а пък Маю изравни на 2:2 с излизане към мрежата след начален удар. Страхотен форхенд-уинър по правата от основната линия на французина осъществи първия мини-пробив, а после грешка от предната страна на ракетата доведе до 3:3.

След качествено и продължително разиграване Димитров имаше претенции към отсъждането на съдията на стола за негова топка в аут, но правотата на решението му нямаше как да се провери с ястребово око, тъй като на кортовете в академия "Муратоглу" няма такава система. Страхотен ретур плюс марков минаващ форхенд по диагонала на Григор възстановиха равенството на 4:4. Драйв-воле след начален удар и след това завършващ бекхенд на мрежата позволиха на българина да дръпне с 5:4. За съжаление, двойка грешка от полето за предимство на Гришо направи 5:5.
Маю надхитри Григор в следващия момент с хубав бекхенд по правата, който послужи като контрапие. Непредизивкана грешка от форхенд на французина доведе до 6:6 при 3:40 минути до края. Страхотно разиграване впоследствие позволи на Димитров да дръпне със 7:6, благодарение на серия от подсечени бекхенди и атака на мрежата. Маю пък се възползва от 30-секундно прекъсване за телекомуникация с треньора си,след като допусна мини-пробив за 8:6.
От средата на корта с няколко дълбоки форхенда Григор увеличи преднината си до 9:6, а после феноменален контраатакуващ и минаващ бекхенд на българина го доближи съвсем до спечелване на четвъртината. Димитров ползва карта, с която удвои следващите си спечелени разигравания, а после с ас поведе с 14:6. При оставаща само една минута до края бе ясно, че Маю трудно може да осъществи обрат, но той полза бонус (уинър да се брои за три точки) и направи резултата 14:10. Грешка от бекхенд на Гришо фиксира крайното 14:11.

ВТОРА ЧЕТВЪРТИНА

Маю веднага прибегна до любимата си тактика сервис-мрежа и завърши с две поредни бекхенд-волета, с което поведе с 0:2. Григор осъществи успешен минаващ форхенд за 1:2, след като явно французинът бе решил при всеки удобен случай да атакува мрежата. Непредизивкана грешка от предната страна на ракетата на българина изведе съперника му до аванс от 1:3. Поредното излизане на мрежата след начален удар на Маю доведе до 1:4, след което пък неуспешен бекхенд-ретур на Григор съвсем наклони везните в полза на противника - 1:5.
Хубава комбинация по диагоналите на Димитров с труден форхенд от приклекнало положение бе последвана от подобна такава след негов сервис за две поредни атрактивни точки и 3:5. Маю пък продължаваше много успешно да ползва и начален удар в тялото, независимо от коя страна изпълнява. Благодарение и на него той поведе с 3:6, а после се възползва от карта, с която лиши Григор от сервис. Чудесен подсечен бекхенд на Димитров зад основната линия намали изоставането му до 4:7, а след това се възползва от бонус за дублиране на точка и елегантно с подсечен бекхенд стопи пасива до 6:7. Стигна се до 8:8 след леко объркване сред играчите и организаторите, заради използването на "жокерите", докато пък Маю пак се консултира с треньора си. Спорни бяха и отсъжданията на лайнсмените, но нямаше "хоук-ай" за проверка.
Комбинация сервис и форхенд-уинър по диагонала бе последвана от грешка на французина, за да се стигне до 9:9 само 2:30 минути преди края. Чудесен смач от сериозна височина на Григор му даде шанс да поведе за първи път в четвъртината, а невърнат сервис по диагонала в полето за предимство увеличи преднината до 11:9.
Ас по диагонала от дясната страна на корта на Маю направо изравни на 11:11 (бонус карта за удвояване), а после нов невърнат сервис го изведе до 11:13. Французинът се стараеше да е максимално агресивен и навлизаше доста пред основната линия при посрещане. Григор сравнително лесно спечели двете си подавания и изравни на 13:13. Маю рискува с началния удар в последните 20-ина секунди, а Гришо пак имаше претенции за неправително отсъждане. Непредизвикана грешка край мрежата пред опразнен корт на българина му опропасти шанса да стигне до равенство - 13:15.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТИНА

Макар и в добър тон, на почивката Григор се оплака от три "откраднати" негови точки в следствие на неправилни съдийски отсъждания. Той започна уверено със сервис по правата в полето за равенство и после агресивно воле край мрежата, но направи и втората си двойна грешка - 1:1. Два великолепни сервиса на Маю му позволиха да дръпне с 1:3, но същото направи и Димитров - 3:3.
Българинът осъществи мини-пробив с пореден хубав бекхенд по правата, а после опонентът му направи спорен ас по диагонала - 4:4. Добър форхенд по обратния диагонал и атака към мрежата на Гришо доведе до 5:4, но сбъркан бекхенд изравни статуквото - 5:5. Французинът нямаше отново проблеми при подаванията си и направи резултата 5:7 в своя полза, но Григор моментално изравни чрез хубави начални удари. Маю отново показа класа след сервисите си и с премерени излизания на мрежата пак поведе с две точки.
Серия от мощни форхенди от основната линия на французина доведоха до грешка от бекхенд на Димитров за 7:10, а после и непредизвикана от предната страна на "българската" ракета доведе до 7:11. Гришо съкрати изоставането си и дори изравни на 12:12 чрез използване на карта за удвояване на точките. Непредизвикана грешкка от воле край мрежата на Маю осигури минимален аванс на хасковлията, но 10 секунди преди края Маю удвои точките си от спечелено разиграване и пак поведе с 13:14. Стигна се до равенство 14:14 при свършване на редовното време, при което трябваше да се играе за още една решителна точка - Григор имаше право на сервис, но само на един, с който спечели четвъртината с 15:14. Имаше объркване заради инструкциите на съдията на стола, който имаше проблеми да обяснява странните правила на играчите.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТИНА

Дори зад втори сервис Маю уверено спечели първите две точки в последната четвъртина и дръпна с 0:2. Непредизвикана от форхенд на Димитров доведе до 0:3, но после два предни форхенда по обратния диагонал му заслужиха първата точка в частта. Хубаво излизане на мрежата на французина и впечатляваща размяна осигури аванс от 1:4, макар и с доза късмет. Още една непредизвикана от предната страна на ракетата на Димитров направи 1:5. Светкавични две точки чрез атака на мрежата на българина все пак стопиха част от пасива му - 3:5.
Великолепен форхенд по обратния диагонал на Григор матира опонента му и осъществи мини-пробив за 4:5 при оставащи 5 минути от частта. Последва повторение на "упражнението" и резултатът стана 5:5, макар Маю с право да протестираше, че топката е била в аут. Безупречна комбинация на сервис по диагонала в полето за равенство и форхенд-уинър по обратния диагонал на Димитров направи 6:5, само че после французинът стигна до мини-пробив и ново реми.
Маю използва бонус карта, според която Григор трябваше да спечели разиграването в максимум 3 удара, само че българинът изобщо не разбра за тази си задача. При следващата такава ситуация обаче вече Димитров се справи и с бекхенд-воле край мрежата стигна до 7:7. Великолепен форхенд по диагонала на французина закачи линията (или поне според лайнсмените) и везните пак се наклониха в полза на ветераната. Неуспешна къса от бекхенд на Гришо позволи на опонента му да поведе със 7:9 при само 2 минути до края.
Непредизвикана грешка от форхенд на Маю доведе до 8:9, а после Димитров реализира изключителен минаващ форхенд, докато тичаше - 9:9 и 48 секунди оставащит от четвъртината. Елегантно воле край мрежата на българина го изведе до преднина от 11:9 (с бонус карта за удвояване), но французинът запази шансове с хубав форхенд-уинър по правата. При 11:10 и само 3 секунди до края Маю имаше време за сервис, но направи двойна грешка - 12:10 и победа за Григор.

Още от Тенис

Виж всички