Феновете във Втора лига поискаха да се върнат на стадиона

Феновете във Втора лига поискаха да се върнат на стадиона

Феновете на голяма част от отборите във Втора лига се обединиха с искане мачовете им да бъдат с публика на стадионите. Привържениците изтъкват четири точки в подкрепа на тяхното желание.

Позиция от името на привържениците на:

Добруджа
Дунав Русе
Локомотив Горна Оряховица
Локомотив София
Миньор Перник
Нефтохимик Бургас
Пирин Благоевград
Созопол
Янтра Габрово

Приятели, на прага сме на нов сезон във Втора професионална лига, сезон в условията на глобална пандемия и икономическа криза.
В тази връзка БФС взе решение за първенствата в Първа и Втора Лига: те ще започнат без зрители по стадионите в България.

Считаме това решение за грешно и несправедливо спрямо Второто ниво на професионалния футбол у нас, защото:

1. Дискотеки, ресторанти и други подобни заведения (на открито, но и в ЗАКРИТИ помещения) работят с пълна сила, някои с пълен капацитет и без нужното спазване на дистанция между посетителите. Стадионите са обекти на открито и са дотатъчно широки за да се допускат зрители при определен пропускателен режим.

2. В състава на Втора лига има представители на много областни и общински центрове. Част от отборите се завръщат на футболната карта след кратък или дълъг период в аматьорските дивизии. Управляващите футбола у нас доста често твърдят, че футболът е за привържениците. Не заслужават ли хората да гледат на живо своите клубове?

3. Намираме се и в условията на икономическа криза - вече спомената в началото на нашта позиция. Професионалните клубове във втория ни ешелон разчитат на приходите от билети/абонаментни карти за да покриват текущите си разходи - когато публика отсъства не се реализират продажби на билети. Без значение от числеността на публиката, това са свежи пари в касите на клубовете, на които в момента не може да се разчита.

4. Заговаряйки за приходи, стигаме и до тези, свързани с прякото излъчване на мачовете в ефира на каналите на Нова Броудкастинг Груп. Практиката показва, че всеки кръг един мач от ВПЛ бива излъчен пряко в национален ефир, от останалите се излъчват кратки репортажи. Докато Ефбет Лига е със седем от седем мача излъчени всеки кръг. На фона на тази разлика можем само да предполагаме каква е разликата в сумите, които се разделят между клубовете в двете професионални лиги.По този начин привържениците са лишени и от тази възможност да следят играта и развитието на своите клубове. Считаме, че така интересът към Втора лига ще намалява, а това може само да навреди на отборите.

Призоваваме БФС и/или отговорните държавни органи да преразгледат решението си и да позволят на футболните привърженици у нас да посещават футболните мачове от сезон 2020/21!

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти