Венци Стефанов: Стигнахме ЛЕ с българчета и 3 милиона, не харесвам Берое - това е държавен отбор

Венци Стефанов: Стигнахме ЛЕ с българчета и 3 милиона, не харесвам Берое - това е държавен отбор
Славия успя да се класира за евротурнирите след невероятен пролетен спринт и победен бараж над Ботев (Пловдив). Интересното е, че ако се направи само класиране за 2020 година, "белите", съставени от българи, ще са първи дори пред шампиона Лудогорец. "Марица" потърси за интервю Венци Стефанов, президент на най-стария столичен клуб. Той е и най-опитният сред колегите си в България, тъй като влезе в управлението на Славия през далечната 1995 година.

- Г-н Стефанов, да тръгнем от този невероятен финален спринт, който класира Славия в Европа. С какво си обяснявате безспорния успех?
- Момчетата играят доста време заедно, треньорът успя да наложи своя стил. И най-вече колективът! Аз винаги съм смятал, че само българи по-лесно ще се сработят, ще има винаги по-голяма подкрепа един към друг. Едно е да си наемник, друго е рожба на школата или поне да си играл няколко години в Славия. Момчетата виждат, че вярваш в тях, а не ги заменяш за някакви чужденци, които с нищо не ги превъзхождат! Само че са португалци, бразилци, котдивоарци или други африканци… Доверието дава самочувствие.

-  Специалистите казват, че за Европа трябва повече класа, а такава липсва в българския футбол?
- По принцип, да. Съгласен съм. Виждате, че средни отбори от Швейцария или Белгия дори имат много силни футболисти. Ние сме, както казват сърбите, балканска поста.

- Тоест Славия тръгва с по-малка кошница в Европа?
- Който тръгне с голямата, няма да стигне далеч.

- Ще успеете ли да замените двама основни футболисти като Филип Кръстев и Галин Иванов?
- Филип си остава до Нова година, после ще видим. Идва и Митко Рангелов, който е безспорна класа. Младите могат да научат много от него.

- Да очакваме ли друга трансферна изненада?
- Входяща надали. Изходящ трансфер - ако е дал Господ.

- Ако не е тайна, с какви пари Славия успя да играе в Европа при условие, че Левски и ЦСКА-София изхарчиха по 12-15 милиона лева. Хайде, Лудогорец да не ги броим, че там парите са повече?
- Бюджетът на Славия е 3-4 пъти по-малък от цитираните суми. Специално от Левски и повече, ако е вярно, че миналата година са изхарчили 25 милиона лева. Бюджетът на Славия е 3 милиона лева.

- Като споменахме Левски, на какво се дължи финансовият колапс на двата гранда. Единият фалира 2016 година, другият върви натам със страшна сила?
- Така става, като не харчиш собствени пари, а парите на някой бащица.

- Как виждате Левски?
- Като болен.

- Ще се оправи ли?
- Зависи от докторите.

- Но трудно ще стане без чичко-паричко, който поне в началото трябва да изсипе някакви съживителни пари?
- Какво казахте! Някакви пари. Вие на 30 милиона някакви пари ли казвате!

- Говоря за пари, с които на първо време през лятото да се направи изкуствено дишане.
- На тези суми се трупат вече лихви. Ами Петър Хубчев, треньорите, футболистите, които сега разтрогват? Тепърва ще се трупат. Не пожелавам нищо лошо на никого, де. Дано всеки бъде добре.

- Как виждате новото първенство, кой ще се бори за тройката, за Европа?
- Шампионът е ясен - Лудогорец. Той ще продължи да бъде доминант. Колкото и неприятно да е, трябва да го призная. За другите три места в Европа ще спорят ЦСКА, Локо, защо не и Славия. Дай Боже, Ботев и Черно море да се намесят. Берое не ги харесвам - толкова чужденци, а отборът е държавен, издържа се с нашите данъци.

- Пропускате ЦСКА 1948, който тръгва по пътя на Славия само с българи, а в първия кръг приема другия клуб с име ЦСКА?
- Там ще е много интересно. Да видим публиката кой ще разпознае. Важното е да няма простотии. Не ми се коментира този мач.

- Какво каза за успеха основният акционер Младен Михалев, ако не бъркам?
- Говорим на много теми. Но не знам кой ви е казал, че е основен акционер. Да, заедно сме от много години. Доволен е, как да не е доволен. Не би бил доволен, ако се похарчат 30 милиона, а отсреща няма нищо.

- Директно ви питам - кой трябва да е президент на БФС? Пандемията малко обърка плановете на БФС, трябваше да е още преди няколко месеца конгресът, но се отложи за 11 декември.
- Президент ще е този, който бъде избран от народа.

- Вашият личен фаворит?
- Няма да го коментирам, защото ще го изядат до 11 декември.

- Трябва ли президентът на БФС да е футболен човек, или доказан мениджър, който има успешен бизнес?
- То е хубаво да бъде успешен мениджър. Но вижте, този пост изисква отделянето на много време за футбола. Несъвместим е с развиването на бизнес. Поне така аз мисля. Двете дейности трудно ще бъдат съвместявани. За това съм „за“ човек, работил във футбола.

- Мнозина фенове се съмняват в честността на българския футбол, какъв процент са според вас уговорените мачове или нагласените за тото?
- Съмнения за първите 10 отбора нямам. След това имам някакви, но не и доказателства. Така че не мога да говоря. Като пловдивска медия всъщност ще приемете ли няколко думи за Ботев.

-Винаги! Каквото кажете, ще бъде точно написано?
- Ботев имат претенции за много неща, че са третата публика в България, за друго. Ок. Но да знаят, че години наред БФС прави компромиси заради тях. Специално за този терен, който според мен не трябва да приема елитен футбол - базата в Коматево. Бързо забравиха годините при Христолов, когато нямаха 5 стотинки да се прекръстят.

- Специално феновете едва ли имат вина, че им бутнаха стадиона и покрай аферата с КТБ проектът беше дълги години замразен?
- Баба ми казваше - много хубаво не е на хубаво.

- Няколко думи за другия пловдивски гранд Локо, където е и емблемата на Славия - Чавдар Цветков?
- Явно Чавдар, Крушарски, Гонзо, Бонев, Наско Узунов си вършат добре работата. Хубаво е, че Локо има силен отбор. От десетилетия сте във футбола като фен, после ръководител.

-  Кой ви е любимият пловдивски играч?
- (б.а. мисли продължително) Ицо Бонев.

- В чужбина сте, а в България е горещо по площадите, последно - какво мислите за политическата обстановка?
- Политиката е мръсна работа и стоя далеч от нея.
Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Още от БГ Футбол

Виж всички