Германия подпомага спортните клубове с 200 милиона

Германия подпомага спортните клубове с 200 милиона

Топ дивизиите в германския баскетбол, хандбал, хокей на лед и волейбол, плюс футболната Трета лига, могат да очакват държавни средства от 200 милиона евро, за да им помогнат в коронавирусната криза.

Политикът на Християндемократите Франк Стефел заяви пред "ДПА", че работна група от управляващата коалиция постигна споразумение. Спешният пакет трябва да премине през долната камара на парламента в четвъртък. "Имам голяма надежда, че в повечето лиги всички клубове ще оцелеят през следващия сезон при трудни условия и че няма да бъдем изправени пред фалити", заяви Стефел.

Клубовете в първите две дивизии на баскетбол, хандбал, хокей на лед и волейбол трябва да възстановят 80 на 100 от нетния им доход от продажбата на билети между април и декември 2020 г., за да им помогнат - до максимум 800 000 евро на клуб. Футболните клубове от Трета дивизия и другите четири спорта са засегнати от кризата, тъй като не могат да генерират големи приходи от телевизия като първите две футболни лиги.

Баскетболът и футболната Трета лига ще завършват своя сезон без фенове, докато останалите три спорта приключиха състезанията си. Малко вероятно е феновете да бъдат допуснати, когато новите кампании започнат през есента, а Стефел не изключи, че може да са необходими повече средства. "Ако все още има големи ограничения в първенството през втората половина на сезона, което за съжаление предполагам - ще трябва да говорим дали средствата трябва да бъдат увеличени", каза още той.

Още от Футбол свят

Виж всички