Откъде започна враждата между Джокович и Федерер?

Откъде започна враждата между Джокович и Федерер?

За вражда в истинския смисъл на думата между Роджър Федерер и Новак Джокович в днешни дни е малко пресилено да се говори, но определено те представляват два лагера и са противници както в политически, така и чисто спортен аспект.

Бащата на Джокович - Сърджан - всъщност таи много по-сериозни негативни чувства към Маестрото, отколкото Ноле в момента. Но къде започна всичко?

Първите словесни престрелки се случват в двубой между Швейцария и Сърбия (тогава Сърбия и Черна гора) за “Купа Дейвис” през 2006 година. Джокера побеждава в пет сета Стан Вавринка, но няколко пъти използва услугите на масажист по време на сблъсъка и си навлича гнева на Федерер, който го определя за “палячо”. 

Същата година в Мадрид (където Федерер печели и титлата, и мача с Джокович) двамата изглежда, че “зарaвят томахавките”. Роджър обяснява, че просто е бил ядосан, задето Новак е злоупотребил с правилника и “за щяло и нещяло” е прекъсвал мача чрез масажиста срещу “добрия му приятел” Стан.

През 2008 година на полуфиналите в Монте Карло Федерер публично казва на бащата на Джокович да мълчи. Това се случва в първия сет по време на разиграване, защото родителите на Новак са доста шумни в подкрепата към сина си. Оттогава пък Сърджан не спира да атакува вербално Федерер при всеки изгоден случай и не пропуска да отбележи, че синът му ще стане “по-велик”. 

Самите Новак и Роджър от години са достатъчно дипломатични един към друг, но са лидери на два противоположни лагера по високите етажи на тениса. Третият от “Голямата тройка” Рафаел Надал обикновено е в тандем с Роджър по политическите тенис въпроси и Джокович трябва да се “опълчва” сам срещу другите двама.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти