"Уимбълдън" и Бундеслигата напускат ефира на "Евроспорт"

"Уимбълдън" и Бундеслигата напускат ефира на "Евроспорт"

“Евроспорт” повече няма да излъчва “Уимбълдън”. Изданието за 2020 г. на Откритото първенство на Великобритания по тенис трябваше да стартира днес в Лондон, но бе анулирано заради пандемията от COVID-19. То се излъчваше на територията на България по “Евроспорт” в периода 2017 – 2019 г., но заради катастрофалните рейтинги договорът не бе подновен.

“Уимбълдън” е бил предложен на “Диема”, но заради сериозното разминаване между исканата от праводържателите сума и предлаганото от канала преговорите са зациклили в ранна фаза. Така България към момента е без телевизия, която ще излъчва турнира.

Бундеслигата също е на път да напусне “Евроспорт” след 11 години престой в ефира му. Германското първенство бе закупено през 2009 г. за страните от Източна и Северна Европа. През годините пазарът обаче отесня сериозно и в момента правата са в “Евроспорт” единствено за страните от бивша Югославия, Прибалтийските републики, Албания и България, като договорът изтича с приключването на настоящия сезон. А предвид предстоящото съдебно дело, заведено от Германската футболна лига срещу компанията майка “Дискавъри” за преждевременното прекратяване на контракта в Германия, сключването на нов такъв за България граничи с абсурда.

По тази причина Лигата е изпратила в началото на месеца оферта до няколко български телевизии за закупуване на правата. Поне две от тях са проявили интерес, но преговорите между страните продължават.

Евентуалната раздяла с Бундеслигата ще продължи черната серия на “Евроспорт”, който в последните 18 месеца изгуби правата за световните първенства по лека атлетика и плуване, МЛС и мъжките тенис турнири в Доха и Щутгарт.

24chasa.bg

Още от Тенис

Виж всички