Гледай на живо

Черно море се завърна в Европа с нулево равенство срещу израелци - на живо от Ловеч с анализа на Христо Господинов

Ето каква санкция грози Левски, ако "сините" не допуснат камери на "Герена"

Ето каква санкция грози Левски, ако "сините" не допуснат камери на "Герена"
Сираков зададе въпрос към БФС и заяви: Левски не се плаши от война, ще я водим и сами
Сираков зададе въпрос към БФС и заяви: Левски не се плаши от война, ще я водим и сами
Собственикът на Левски Наско Сираков заплаши, че може да не допусне камери за следващото домакинство на "сините" в efbet Лига - срещу Славия на 4 юли. В тази връзка е важно да се знае предвижда дисциплинарният правилник на Българския футболен съюз, както и кой притежава телевизионните права според закона за спорта. Ето какво казват нормативните документи:

Закон за спорта

Член 17, алинея 1, точка 9:
Спортните клубове притежават правата за реклама, за телевизионно и радиоразпространение на спортни състезания, организирани от тях по ред, определен от съответната спортна федерация.

Член 27, алинея 2, точка 8:
Лицензираната спортна федерация притежава изключителните права за реклама, за радио- и телевизионно разпространение на всички спортни състезания, организирани от нея, като предостава на договорна основа процент на постъпленията на спорните клубове - участници в състезанието.

Наредба на БФС

Член 28, алинея 18:
ФК-домакин е длъжен да оситури условия, въз основа на Закона за физическото възпитание и спорта и на Правилника за статута на ФК - член на БФС, за несмущавано и безпрепятствено излъчването на футболна среща от вътрешния календар, предварително уточнена с носителя на телевизионните права, с който БФС има съответен договор.

За нарушение по ал. 18, на ФК се налага дисциплинарно наказание по реда на Дисциплинарния правилник, като се счита, че отборът на извършилия нарушението ФК не се е явил на футболната среща.

Член 24. (1)
Наказания за нарушения в първенствата на Първа лига, Втора Лига и Трета лига. На отбор, неявявил се в среща от първенствата и турнирите на БФС, се присъжда служебна загуба при служебен резултат 3:0.

В случай, че футболен отбор не се яви на терена, откаже участие във футболна среща, не покрива спортни критерии по лицензиране или отказва участие в дадена среща по неуважителни причини:

а)
при първи случай измежду горепосочените – се присъжда служебна загуба при служебен резултат с 0:3 и от актива му се отнемат 3 (три) точки, като на клуба се налага и имуществена санкция, както следва:

- за среща от Първа лига - 5000 лева;
- за среща от Втора лига - 2000 лева;
- за среща от Трета лига - 600 лева.

б)
при следващ случай измежду горепосочените (без да е необходимо нарушението да от същия характер) – налага се дисциплинарно наказание преместване на отбора в по-ниско ниво (следващото по низходящ ред) за следващата спортно-състезателна година без право да довърши участието си в настоящата спортно-състезателна година (наказанието се определя от СТК и се потвърждава от ДК).

в)
основателността на причините за неявяването се доказват пред съответния администриращ орган.

Дисциплинарен правилник

Член 44. (1)
На ФК, който не осигури условия или попречи на телевизионни екипи за изпълнение на задълженията им, когато телевизионното предаване е в изпълнение на сключен по установения ред договор с БФС, след доклад на делегата на срещата, се налага служебна загуба, както и имуществена санкция в размер на 15 000 (петнадесет хиляди) лева, които трябва да бъдат внесени в срок преди следващата среща. В случай, че се касае за участие в среща от аматьорския футбол, на ФК се налага имуществена санкция в размер на 1000 (хиляда) лева.

(2)
В случая по ал. 1 ФК губи право да получи всички средства, полагащи му се по схемата за разпределение на сумите, получени по договора за продажба на телевизионните права за този сезон.

(3)
На ФК, който не е сключил договор с БФС за телевизионното предаване на негови срещи, когато телевизионното предаване е в изпълнение на сключен по установения ред договор с БФС, се налагат дисциплинарни наказания както следва:

1.
Отнемане на 3 (три) точки в случай, че ФК не сключи договора до първия кръг на първенството;

2.
а в случай, че ФК не сключи договора и след изиграването на срещите от първия кръг на първенството - преместване на отбора в по-ниско ниво (следващото по низходящ ред) за следващата спортно-състезателна година без право да довърши участието си в настоящата спортно-състезателна година.

(4)
Когато договор за телевизионно предаване е сключен от БФС след започване на първенството или клубът е поканен за сключване на договор след началото на първенството, наказанията по ал. 3, т. 1 и 2, се налагат съответно, като за първи кръг се счита, кръгът непосредствено следващ, датата на която БФС е поканил клуба да сключи договор с БФС.
Следвай ни:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички