Удължават извънредната епидемична обстановка до 15 юли (видео)

Удължават извънредната епидемична обстановка до 15 юли (видео)

Удължават извънредната епидемична обстановка до 15 юли. Това стана ясно в началото на днешното заседание на Министерския съвет.

Предложението се базира не само на последните данни, но и на задълбочен анализ на седмична база за развитието на болестта. Данните за последните четири седмици показват, че след 9 юни има значително завишавaне на отчетените бройки на носителите и болните от COVID-19, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Той съобщи, че от 26 май – 9 юни са били правени среднодневно по 1 200 проби на ден, а в последните две седмици по близо 2 000. Това го казвам, за да отчета какво е среднодневното ниво на положителност на лабораторните изследвания. От 26 май до 9 юни то е било 2,43, докато сега е 4,4 на 100. Това показва, че имаме повишаване на интензивността на епидемичния процес и увеличаване на разпространението на коронавирус. Има увеличени и на броя на заразените лица медицински персонал - 371 човека, това са лекари, санитари, медицински сестри, фелдшери, което не е добър факт. Полагаме всички грижи и условия в лечебните заведения, за да ги съхраним, коментира здравният министър.

През този период няма да налагаме нови или стари строги мерки, а ще заложим на тези, които прилагаме и в момента. Това е забрана за влизане на територията на страната, хигиена на ръцете, физическа дистанция, дезинфекция, носене на маски на закрити обществени места и дистанционна форма на работа. Ограничаване на събирането на групи хора. Силно ще завишим контрола, мерките трябва да се спазват, подчерта Ананиев.

Novini.bg

Последвайте канала ни в

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти