Гледай на живо

Очаквайте в 18:30: Живко Миланов говори за целите на Левски през новия футболен сезон

Хамилтън похвали НАСКАР за борбата им с расизма

Хамилтън похвали НАСКАР за борбата им с расизма

Шесткратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън заяви, че се гордее от начина, по който НАСКАР реагира през вчерашния ден след събитията от уикенда на „Таладега“. В неделния ден, по време на забавянето заради дъжд на надпреварата от Къп Сериите, в гаража на Бъба Уолъс бе намерена въжена примка от бесило. Самият той не е видял примката, но от НАСКАР веднага започнаха разследване, в което се включи и ФБР, като виновникът най-малкото ще бъде прогонен от спорта завинаги.

Уолъс е единственият тъмнокож пилот в топ дивизията на НАСКАР и през последните седмици, подобно на Хамилтън, се включи активно в кампанията „Black Lives Matter”. По негова инициатива бе забранено и показването на флага на бившата Конфедерация на трасетата по време на състезателните уикенди в НАСКАР. Нещо, което не бе добре прието сред феновете на спорта в южните щати, където са и повечето стартове от НАСКАР.

Преди старта на надпреварата, която бе отложена в неделя заради дъжда, през вчерашния ден всички 39 съперници на Уолъс заедно избутаха неговия автомобил Chevrolet от дъното до челото на стартовата решетка. Там, всички те, заедно със своите екипи се събраха в знак на подкрепа към Уолъс по време на химна на САЩ. Отделно служителите на пистата боядисаха „#IStandWithBubbaWallace” (Аз заставам зад Бъба Уолъс) на тревното покритие пред пит лейна.

Хамилтън от своя страна изпрати подкрепителни послания на Уолъс преди и след вчерашното състезание. В самата надпревара Уолъс се движеше в челната група малко преди края, но трябваше да спре за дозареждане с гориво само четири тура преди края, което го смъкна до 14-а позиция.

След карирания флаг пилотът на автомобил № 43 заяви следното:

„Спортът се променя. Това, което се случи преди състезанието, наистина ме развълнува. Беше уникално да видя целия падок, заставащ зад мен. Благодаря ви! Горд съм, че съм част от този спорт.“

Още от Моторни спортове

Виж всички