Оформя се конфликт между Премиър лийг, правителството и телевизиите за мачовете през следващия сезон

Оформя се конфликт между Премиър лийг, правителството и телевизиите за мачовете през следващия сезон

Ръководството на Премиър лийг и телевизиите, които държат правата за излъчването на мачовете в Англия, са влезли в нови тежки преговори, които могат да прераснат в трудно разрешим конфликт. Според "Дейли Мейл" правителството на Великобритания има изискване всички мачове от следващия сезон да имат телевизионно покритие, докато публиката не се завърне изцяло на стадионите. Компаниите се съгласиха да направят това до края на настоящата кампания, като немалък брой срещи се излъчват абсолютно безплатно. Sky Sports и BT Sport, които са основните притежатели на правата, обаче отказват същата схема да продължи да се използва и през следващата кампания, защото това ще донесе загуби на въпросните компании.

Ръководството на Премиър лийг се намира в доста деликатна ситуация, защото иска да уважи настояването на правителството, но същевременно се стреми телевизионните оператори да бъдат доволни, тъй като те осигуряват значителна част от приходите на клубовете.

Sky и BT платиха близо 5 милиарда за правата за мачовете в Премиър лийг за периода между 2019-а и 2022-ра, но компаниите се тревожат, че могат да загубят много абонати, ако има толкова голям брой срещи, които се излъчват безплатно. Ако идеята на правителството бъде одобрена, компаниите ще искат да им бъдат върнати още пари. През този сезон на Sky ще бъдат върнати около 330 милиона паунда заради нарушаване на програмата, причинено от спирането на сезон. По-голямата част от тази сума ще бъде платена от клубовете от горната част на класирането.

В Англия се надяват, че за началото на сезона ще бъде позволено на част от феновете да посещават мачовете. Планът е в началото да бъдат използвани само 25% от капацитета на стадионите. Докато съоръженията бъдат отворени на 100% обаче ще мине доста време.

От Sky вече отчетоха рекордна гледаемост на първите два мача след подновяването на сезона. Двубоят между Астън Вила и Шефилд Юнайтед е изгледан от 2,7 милиона зрители в Англия, докато 3,4 милиона са наблюдавали на живо Манчестър Сити - Арсенал.

Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Още от Футбол свят

Виж всички