Пепа Батова: Искам през 2021 година отново да посрещнем момичетата с олимпийски медали

Пепа Батова: Искам през 2021 година отново да посрещнем момичетата с олимпийски медали

Да е жива и здрава и олимпийска титла - това си пожела за рожденият ден един от доайените на българската художествена гимнастика Пенка Батова. Дългогодишният генерален секретар на централата отпразнува преди броени дни своя юбилей - навърши 80 години. 

"Художествената гимнастика е целият мой живот. Аз след като завърших ВИФ постъпих като треньор в Септември. След 6 години, през 1967 година ме поканиха да стана съюзен треньор към Българската федерация по художествена гимнастика. След това останах да работя към нея до 2003 година. Това са 36 години. Участвала съм на две световни първенства – през 66-та и 87-мя година. Пред мен като на филм са 3 или 4 поколения гимнастички, с толкова много успехи, че нямам време, а и възможност да ги преброя. Толкова златни, толкова сребърни и бронзови медали съм изживяла. Колко пъти съм чула българският хим. Животът ми е преминал само в името на художествената гимнастика", сподели пред БНР една от жените, които са живата история на този спорт у нас.

"На последното световно първенство, което организирахме в София, бях трогната от вниманието на Илиана Раева и на всички, които продължават и действат с пълна сила за успехите на нашата художествена гимнастика. Работила съм с много велики жени – Жулиета Шишманова, Нешка Робева, Илиана Раева. Част от тях вече не са между живите – Лили Мирчева, Златка Пърлева, Юлия Трашлиева. Безброй са. Винаги съм им помагала. Те всички имат приятни отношения съм моята личност. Научих много от тях. Много и то не само като треньор, но и в работата ми във федерацията. Аз съм се учила от тях и на човечност", допълни Пепа Батова.

"Момичетата, които в момента се състезават за България сега продължават това, което толкова години правиха поколенията преди тях. Радвам се, че те продължават да създават хубава художествена гимнастика. Пожелавам им много медали в предстоящите състезания. За мен не само любовта художествената гимнастика, но и тази към България е важна. На всеки състезател, треньор и ръководител художествената гимнастика им е в сърцата. За нея те са готови на всичко. Искам 2021 година отново да посрещнем момичетата с олимпийски медали. Ако се върнат с титла ще им направя питка. За юбилея си пожелавам само да съм жива и здрава“, завърши дългогодишният генерален секретар на БФХГ.

Още от Гимнастика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти