Легендата Георги Чолов: С края на Левски свършва и волейболът

Легендата Георги Чолов: С края на Левски свършва и волейболът
Данчо Лазаров: Ще разберете на 16-и дали ще го бъде Левски
Данчо Лазаров: Ще разберете на 16-и дали ще го бъде Левски

Смело може да се каже, че половината живот на легендарния ни волейболен специалист Георги Чолов е минал в „Левски“. Първият му допир с клуба е през 1966 година, когато отива като състезател и треньор на подрастващите. По-късно, вече начело на жените през 1984 година, прекъсва хегемонията на действащия тогава европейски клубен шампион ЦСКА. Има титла със „сините“ дами и през 2002 г.

Само това е достатъчно, за да стане ясно, че информациите за закриването на „Левски“ меко казано са вбесили Учителя Чолов.

Навремето, когато дойде като президент на федерацията и респективно на „Левски“, започна да дава, а сега си взе всичко. Спокойно мога да кажа, че с края на „Левски“ ще свърши и волейболът в Българя. Поне женската част. Има една "Марица" и това е. Даже от Пловдив искат да играят в Турция. Позор! И защо ще закрива клуба? Като не иска да го издържа, да го продаде. Това е „Левски“, започна емоционално Чолов пред „Меридиан Мач“.

38 Тренировка на българиския национален отбор по волейбол

 

Легендата все пак се надява да се намери някой, който да спаси „синия“ клуб.

„Мъжкият отбор се закрепи и то благодарение на Владимир Николов. Далеч съм от мисълта, че Владо ще тръгне да се занимава и с жените. Той си има достатъчно грижи на главата. Но може да помогне с контакти. Да намери спонсор“, добави бившият национален селекционер.

Според 79-годишния специалист в България волейболът вече е със затихващи функции.

„Всички клубове повярваха на Любо Ганев, който обеща промяна. Слушам го сега, че говори за надграждане. Какво надграждане? Върху какво? Трябва да се започне от самата основа.

Изчезна Левски във волейбола при жените
Изчезна Левски във волейбола при жените

Трябва да се възстановят големите волейболни центрове и школи и да се обърне голямо внимание на българските треньори. Ако това се случи, нещата може би ще тръгнат в правилна посока. В противен случай закриването на „Левски“ ще е първата от многото подобни ужасни новини. Защото виждате какво се случва в женското първенство. Освен "Марица" останалото е на доизживяване. Велик отбори като „Левски“ се закрива, а другата институция в спорта ни – ЦСКА, живее под санитарния минимум“, завърши Георги Чолов.

Никола Шентов, „Меридиан Мач“

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти