Турсунов за Надал: Той не използва допинг, просто е изключителен

Турсунов за Надал:  Той не използва допинг, просто е изключителен

Световният номер 34 Дмитрий Туруснов е известен с това, че не спестява мнението си по наболели проблеми, говори открито и признава собствения си мързел.  Руският тенисист, който се радва на успешен сезон, за пореден път бе пределно откровен пред медиите и коментира не само себе си, но и постоянните спекулации за Рафаел Надал и допинга.

"Темата за Надал е сложна, защото има доста хора, които намекват, че той не взима само Flintstones (б.р. витамини), за да играе толкова добре. Всички използваме и по нещо допълнително, защото трябва да поддържаме определено ново, което да ни позволява да се състезаваме. Не говоря за нещо забранено или по-твърдо. Не знам… може би Рафа има някакви импланти в задните си части. За такива неща си говорим в съблекалнята (смее се). Според мен Надал просто е изключителен в много отношения. На психологическо равнище той се концентрира по начин, по който малко хора могат да го правят. Мисля, че просто обича да се движи напред и нагоре. Обича самото предизвикателство. Аз не съм такъв човек, не съм като него. Не мога да изляза на корта и да се раздам изцяло,  за да победя съперника си.  Предпочитам да си лежа на някой диван", признава Турсунов.

"За Рафа концентрацията е много важна. Той не е от хората, които ще си кажат след спечелен турнир: "По дяволите, свърших чудесна работа! Да отидем да купонясваме в Майорка или Ибиса". Рафа спечели "Ролан Гарос" и на следващия ден тренира два часа в "Куинс Клъб". Сигурен съм, че той полага всички усилия, за да поддържа това ниво и да е там, където се намира - без значение дали пие витамини, или се храни правилно. Не е честно да се твърди: "О, да, той със сигурност взима допинг." В умовете ни е по-лесно да приемем, че той оправя нещата по бързия начин и взима забранени вещества, а не да повярваме, че работи като кон по седем часа дневно", допълни руският тенисист.На въпрос защо си позволява да коментира без притеснение всичко, а другите тенисисти не го правят, Турсунова бе категоричен: "Всеки има мнение. Повечето хора обаче просто се страхуват да го изразят. Лично аз нямам кой знае колко спонсори, които да ме зарежат, ако се изкажа против някого. Ако например Мария Шарапова изрази негативна позиция за гейовете, това ще се отрази на бизнеса й с бонбони. Колко гейове след това ще си купят от нейните бонбони? Аз не съм от хората, които са приятели с всички. Не обичам да говоря с много хора. Това обаче е част от работата ми. Хората не искат да ни гледат постоянно сърдити. На публиката й е приятно да чува хубави неща, дори те да не са верни. Повечето хора са склонни да съдят за нещо написано или казано без да са прочели или чули всичко, което даден човек иска да каже. Липсва желание за разбиране", философски отбеляза Турсунов.

30-годишният руснак участва на Откритото първенство на САЩ, но се отказа в мача си от третия кръг срещу Ришар Гаске (Франция) при изоставане от 3:6, 6:2, 4:6, 2:4.

Гледайте всички най-вълнуващи тенис двубои от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP CUP, ATP Finals и Next Gen, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Още от Тенис

Виж всички