Гледай на живо

Очаквайте в 14:00 часа от Турция: Спартак (Варна) срещу сръбския Раднички (Крагуевац) в контролна среща

Общинари отчаяха Бербатов

Общинари отчаяха Бербатов

"Защо в Борисовата градина?", "Къде ще яздят децата?", "Защо точно Димитър Бербатов да вземе конната база, след като има достатъчно пари да си построи сам академия?", "Колко ще печели от школата?". Тези въпроси на общински съветници от спортната комисия към СОС, отправени основно от Любка Качакова (НДСВ), ядосаха футболната звезда Димитър Бербатов.

С мениджъра си Емил Данчев нападателят на "Фулъм" дойде лично на "Московска" 33, за да представи проекта за своя детска футболна академия. Идеята е тя да се помещава в конната база на "Егида" в Борисовата градина. В момента в базата има 4-5 стари коня, а обектът трупа загуби от по 50 000 лв. на година.

В началото Данчев обясни, че идеята за академията е още от времето, когато Бербатов играел в Германия. Той дори смятал да я прави там. Размислил и решил, че трябва да помага на талантливите деца у нас, за да може след време пак да има български футболист от световна класа. Данчев подчерта, че ще се спазят всички закони и процедури, а формата на предоставянето на обекта ще бъде решена според исканията на общината.

"Имаме една-единствена цел - да направим нещо хубаво, от което ще спечелят децата ни. Длъжен съм да им покажа как се стига дотам, докъдето са стигнали преди мен Христо Стоичков и Любослав Пенев", подчерта Бербатов. Двамата с Данчев обиколили столицата в търсене на подходящо място за академията. Оглеждали терени до летището, мотопистата, НСА, "Зона Б5" и стадион "Юнак", но се оказали неподходящи.

"Обаждат ми се родители и питат къде ще тренират езда децата им. Други питат как така един спортист решава да прави академия и общината веднага му дава терен. Трябва да се предложат и други места и да се обяви конкурс", заяви Качакова.

Шефът на комисията Роберт Янакиев опита да обясни, че Бербатов може да се качи на самолета и да направи академия където пожелае, но е избрал София. Качакова обаче продължи спора с Данчев. Тя уточни, че не е против проекта, а иска да запознае Бербатов с настроенията срещу идеята.

Бербатов обаче не скри разочарованието си и след близо час, през който мълчаливо слушаше спора, заяви: "Не искаме дрязги и разправии. Ако не стане - няма проблем. Качваме се на самолета и отиваме на друго място. Искам само да помогна на децата." Съветниците все пак подкрепиха идеята за създаването на академия, но настояха общината да предложи и други терени. Бербатов отказа да коментира отношението на съветниците и дали ще се откаже от идеята академията му да е в столицата.

"Проектът със сигурност ще стане. Въпросът е дали Столична община ще бъде наш партньор, или ще търсим друг начин за реализирането му. Ние търсехме това партньорство, но процедурата е прекалено тежка. Има и типично български нагласи да се пречи", заяви Данчев.

"24 часа"

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти