На вниманието на бъдещия собственик на Левски

На вниманието на бъдещия собственик на Левски

Едно нещо ми направи силно впечатление от напоследък честите изказвания на Тодор Батков. За 11 години начело на клуба собственикът на "сините" така и не проумя, че трябва да погледне на Левски по различен начин. Няма никакъв смисъл да показва голямата си любов към 26-кратния шампион на България с приказки, че не гледа на Левски като на търговско дружество, фирма или предприятие. Посланието на адвоката е напълно ясно.

Затова е излишно да обяснява, че тимът от "Герена" е нещо повече от обикновена фирма, защото всички го знаем. Левски е институция заради 100-годишната си богата история и огромната маса футболни запалянковци, които един век живеят с успехите и паденията на "сините". Ясно е, че съвсем скоро Батков ще се раздели с Левски. Може би затова за първи път си позволи да направи равносметка на дългогодишния си престои на "Герена".

Управникът отчете някои от основните си грешки и отново сбърка. За пореден път даде да се разбере, че е гледал на отбора като на някакво хоби. Сигурно обича Левски, но ми се струва, че се е превърнал в мазохист. Как само с усмивка споделя колко лични пари е налял в клуба през последните години. Само че трябва да знае, че това няма да му спечели обичта на феновете. Напротив - буди съжаление и сигурно доста от тях го определят като будала. И са прави, тъй като всеки един разумен човек не би се гордял, че налива пари от пусто в празно.

Водещият по БНТ много правилно му даде насока, като го попита не е ли време да се погледне на Левски като на едно предприятие и да започне да се управлява по същия модел. Естествено, че е така. Това е верният път и бъдещият собственик на "сините", който и да е той, трябва да разбере едно нещо - инвестицията в Левски трябва да се отчита като бизнес.

По-точно като мащабен, глобален бизнес, защото клуб от толкова висок ранг може да отваря врати и да носи огромни дивиденти. Задължително трябва да си постави за цел да възвърне инвестициите, а защо не и да печели. Няма нищо срамно човек да признае, че гледа на футбола по този начин и че неговите амбиции са след време да печели от този продукт. Напротив - би било много хубаво, тъй като това ще се тълкува като ясен знак, че ще се стреми да развива клуба. Поне ще се опита, а дали ще успее, е въпрос на качества. Ако го направи, феновете със сигурност ще бъдат доволни, тъй като това ще означава трайно присъствие в европейските турнири.

Въобще не смятам да коментирам думите на Батков, че иска да върне Левски на феновете. Как точно смята да стане това? Привържениците ще изкупят акциите. Ок, прекрасно, и после какво ще последва? Кой ще командва парада? Колко хора са способни да вземат точни и конструктивни решения поставени под непрекъснат натиск от обществеността и медиите. Не си мислете, че е толкова лесно. Левски трябва да се управлява от един или най-много двама човека. Лидер, доказал се в някаква сфера бизнесмен, с широки познания, виждания и идеи за развитие на едно предприятие.

Лошото е, че "сините" го докараха до там, че много трудно такава личност ще се съгласи да се захване с клуба. Заради всички неуредици и разправии, които съпътстват Левски през последните години. За феновете няма смисъл да се притесняваме. При добро управление те със сигурност ще помагат активно като пълнят "Герена" и масово купуват фен артикули. Въпреки тежкото състояние привържениците показват привързаността и съпричастността си към любимия им тим.   

Знаете ли какъв е основният проблем? Повечето от собствениците на отборите от родното първенство са слаби бизнесмени и не управляват фирмите си по различен начин от отборите. И там цари пълен хаос и при реална конкуренция и чиста среда, няма да оцелеят. Те нямат нужните качества и нюх за търговия, но виреят понеже обслужват нечии интереси и всичко им е позволено, включително да ограбват и крадат. Има и такива, които имат потенциал, но грешката им е, че не гледат на футбола достатъчно сериозно. Следват принципа "там ще хвърля някой излишен лев". 

Да се върнем към Батков. В настоящия момент той отчете две основни грешки. Първата е, че през годините не е направил опит да привлече още хора да дават пари, а сам го е правил. Втората е, че не е оставил клуба по-рано да изпадне в незавидно състояние, за да може ръководството да се размърда и да се научи да носи приходи на клуба. Какво значение има колко хора дават пари, след като не се управляват правилно и потъват. Просто на Батков щеше да му бъде по-лесно, но това не означава, че Левски ще просперира. Пагубни за клуба се оказаха решенията на адвоката непосредствено след пробива в Европа по времето на Станимир Стоилов и Наско Сираков.

Естествено, че няма нужните доказателства за източване на клуба, но със сигурност спечелените милиони от УЕФА не отидоха за развитието на "сините". Замислете се само как разсъждава адвоката. Трябвало по-рано да остави Левски да потъне, за да може неговите служители да се опомнят. Глупава наказателна акция. Нямаше ли да бъде по-добре да използва огромната инерция, която "сините" бяха набрали в Европа и да надгражда?

Точно поради тази причина ще продължавам да давам за пример Лудогорец. Оставете на страна името на отбора. Лудогорец днес е на върха, утре може да го няма. Всичко зависи от Кирил и Георги Домусчиеви. Важното е управлението на клуба да служи за образец. Защото ако братята, с всичките си кусури, се бяха захванали примерно със Спартак Варна, Дунав Русе и Етър, пак щяха да успеят. Да не говорим за ЦСКА и Левски. Заради енергията и усилията, които влагат. Заради правилната и последователна политика, а и бизнес нюха, който притежават.

Погледнете как гледа Кирил Домусчиев на Лудогорец. Оставете на страна изказванията му пред медиите. Дразнели този и онзи. Това са неща, които бързо отминават. Стои и пресмята какво трябва да направи, за да спечели повече. Разсъждава в перспектива, а не гони бърза и дребна печалба. Не си мислете, че той намира парите на улицата и ги пилее. Бъдете сигурни, че дори и във футбола влага всеки лев с мисълта след време да спечели.

Най-лесно щеше да му е да разпродаде отбора след пробива в Лига Европа и заедно със спечелените от турнирите средства да осигури бюджета за две години напред. Никакви излишни разходи и инвестиции в стадион или база. Какъв кеф - 24 месеца спокойствие и сигурност. Пъчиш се пред медиите и даваш интервюта без да вадиш нито стотинка от собствения джоб. Домусчиев обаче избра правилния път. Той непрестанно подхранваше амбициите си, което го накара отново да инвестира и логично спечели.

Именно в тази посока трябва да са насочени мислите на собствениците на Левски и ЦСКА. Не да гледат от днес за утре и само как да закърпят положението. Да не се оправдават с липсата на пари, тъй като и при наличието на сериозен бюджет, нищо не успяха да постигнат през последните години. Ще е трудно за двата гранда, но трябва да се започне от някъде. Много е лесно да гледаш в паницата на другия. Нека ЦСКА и Левски се замислят колко пари са изкарали през последните години от Европа и ще разберат защо са стигнали до незавидното си положение...

Тези два клуба трябва да бъдат пример за подръжание и заради огромната социална дейност, която носят.    

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти