Шефът на Лудогорец за ЦСКА: Нападнат ли ни, ще се защитаваме, не помня да сме пускали Стойчо Младенов в счетоводството (видео)

Шефът на Лудогорец за ЦСКА: Нападнат ли ни, ще се защитаваме, не помня да сме пускали Стойчо Младенов в счетоводството (видео)

Изпълнителният директор на Лудогорец Ангел Петричев даде обширно и откровено интервю пред Sportal.bg от лагера на "орлите"в Испания.

Ето част от най- интересните акценти:

Спокойствието в Лудогорец понякога е плашещо, но ние не сме се отпуснали в някакъв летаргичен сън

Доста трудно задържахме нашия капитан Светослав Дяков

Има вероятност някой футболист да ни напусне, но няма да гледа видео

Плануваме да играем с топотбори от Европа

Не знам как Стойчо Младенов ни изчислява парите, нямам спомен да сме го пускали в счетоводството на клуба

Не искаме да водим война с ЦСКА, защото тя ще постави на изпитание сигурността на привържениците

Ако ЦСКА ни нападне, ще се защитим

През пролетта Левски отново ще е фактор

Наричат ни милионери, за да се оправдават

ЦСКА не ни пусна на "Армията"

-Г-н Петричев, наскоро заявихте, че лагерът в Турция е бил най-добрият до този момент. Как преценявате този в Испания?

-Засега всичко върви нормално. Предполагам, че треньорите успяват да изпълнят заложеното. Като цяло сме доволни. Изиграхме три изключително силни контроли, в които видяхме и силните, и слабите страни. Така че няма как да не сме доволни.

-Наскоро Кирил Домусчиев заяви, че малко е притеснен, тъй като в отбора всичко е спокойно. Вие изпитвате ли някакви притеснения на този етап?

 -Съгласен съм с г-н Домусчиев. Наистина обстановката в тима е изключително спокойна. Може би ще го потвърдите и вие журналистите, тъй като през тази зимна подготовка ние не сме извор на новини за вас, което само по себе си е знак, че при нас нещата са спокойни. Наистина понякога спокойствието е плашещо, но ние не сме се отпуснали в някакъв летаргичен сън, а работим по първоначално изготвения план. Надявам се всичко да е наред за началото на шампионата.

-Доволен ли сте, че задържахте капитана на отбора Дяков, чиито договор бе финализиран в Турция и трудни ли бяха преговорите с него?

-В никакъв случай не беше лесно, тъй като Дяков бе обект на интерес от други отбори, които го искаха през лятото. Но от друга страна той се оказа лоялно и коректно момче и затова успяхме да си стиснем ръцете. Затова съм изключително щастлив. Знаете, че има много световни примери, които сочат, че отборите задържат своите лидери за дълго време, за да може около тях да се интегрират младите и новите играчи. Като цяло всеки един тим има нужда от стожери.

 -За разлика от Дяков Безяк, Абало и Ешпиньо все още не са преподписали. Каква е причината и има ли напредък в преговорите?

-Преговорите се водят нормално. Дори и вчера разговарях с Даниел Абало и Фабио Ешпиньо. С Роман Безяк също водим кореспонденция през последните дни. Като цяло съм оптимист, че тези момчета ще останат в Лудогорец, тъй като старши треньорът смята да разчита на техните услуги и през следващия сезон. Нашата политика е да запазим целостта на отбора и ако може да надградим. Именно поради тази причина тези състезатели са важна част от нашите дългосрочни планове. Като цяло смятам, че ще успеем да доведем преговорите до успешен край. Ако не успеем, ще си стиснем ръцете и ще си пожелаем успех. Защото това са футболисти, които дадоха доста на клуба през последните две години. Ние също им помогнахме и затова няма причина да има драми между нас.

 -Договорът на Александър Барт също изтича през лятото. С него как ще процедирате?

-Нещата изцяло зависят от неговото представяне. Той е добър защитник, който имаше доста контузии и не успя да навлезе в оптимална форма, респективно загуби и титулярното място в тима. Сега ми прави впечатление, че Алекс тренира на пълни обороти, сериозен е и от неговото представяне зависи как ще продължат нашите разговори.

- Съществува ли вероятност с някои от играчите да не се разберете и през лятото той да си тръгне?

-Разбира се, че съществува. Възможни са всякакви сценарии, но има доста време до лятото и вярвам, че ще успеем да задържим играчите с изтичащи контракти.

-Да приемем, че даден състезател не пожелае да подпише, как ще процедирате с него до лятото? Вече се появи информация, че сте искали да отстраните Безяк от тима. Все пак в България не е чужда практиката футболистите да гледат видео.

 -Не, това е абсурдна ситуация по няколко причини. Първо Безяк е момче, на което може да се разчита на сто процента. Изключително мотивиран, изключително честно момче, изключително добронамерен. Няма никаква причина да предприемаме репресивни мерки срещу него, при положение че откаже да преподпише договора си. Отделно от това нас ни чака една много тежка битка за титлата през пролетния полусезон и не би било нормално да се лишим от услугите на играч от такава класа. Тази възможност я изключваме, това просто няма как да се случи.

-Да очакваме ли скоро Лудогорец да се сдобие с ново попълнение.

-Селекцията в Лудогорец е непрекъснат процес. Имам предвид от 1 януари до 31 декември. Нашите скаути са в чужбина и наблюдават играчи, които евентуално биха паснали на схемата на Лудогорец и биха вдигнали нашата класа. В тази връзка мога да кажа, че непрекъснато наблюдаваме играчи, но над 90% от това, което се пише по медиите не отговаря на истината.

-По всичко личи, че ще запазите отбора от миналата година. Има ли все пак вероятност до края на трансферния прозорец да продадете някой състезател?

 -Съществува такава вероятност, но както съм казал офертата трябва да удовлетворява клуба и играча. Няма среден вариант.

-Непрекъснато се говори за оферти и евентуална продажба на Владо Стоянов. Какво е желанието на вратаря?

-Владо е доста амбициозно момче, което изгаря от желание да се развива. В тази връзка той би се радвал да играе в някой по-голям клуб от Лудогорец. Към момента обаче няма оферта, която да задоволява неговата амбиция и амбицията на клуба. Накратко казано - няма оферта, която да ни постави на масата на преговорите. Той почти сигурно ща остане в клуба поне до лятото.

-Сагата около вашите национали придоби нови измерения. Петев обяви официалния списък, но Георги Дерменджиев заяви, че той не е съгласуван с Лудогорец. Вашият коментар.

-Според мен сага няма, тъй като тук става дума за чисто експертни разговори между Ивайло Петев и Георги Дерменджиев. Натъртвам на експертни, тъй като мотивите един или друг играч да пътува за контролата с Румъния са свързани с чисто спортно-технически причини. Този въпрос е в компетенцията на двамата треньори. Знаете, че те са в доста добри отношения, добре се познават и си имат доверие. Най-важното е да се пратят момчета, които да помогнат на националния тим. Но нека не забравяме, че футболистите са в подготвителен период и не са готови да изиграят цял мач. Според мен Дерменджиев трябва да предложи оптимален вариант. Националният тим е много важен за всички българи и ние стискаме палци на Петев да изпълни своите планове. Вярваме му, тъй като сме работили заедно и знаем, че е доста амбициозен. Повтарям, че драма няма. Все пак става въпрос само за една контрола, която няма да промени кой знае колко неща.

-Стигнахте ли двете страни до компромисно решение и в крайна сметка кои играчи смятате да пуснете?

-Мисля, че след контролата със Спартак Москва треньорът има повече яснота кои играчи да пусне в националния отбор, но ще оставя на него удоволствието да ги съобщи.

-По традиция по време на подготвителния период Лудогорец играе контроли със сериозни отбори. Вече се заговори, че още отсега подготвяте лятната подготовка и че правите планове да играете с топотбори от Европа.

-Честно казано има такава възможност пред нас, но ние първо трябва да завършим тази подготовка. Наясно сме в най-общи линии как ще протече лятната подготовка. Първият лагер ще бъде в България, а вторият по всяка вероятност в Австрия. Там има вероятност да срещнем наистина силни тимове. Това ще ни помогне да се подготвим добре за предстоящите срещи в един от двата турнира в Европа. Това обаче са първоначалните ни планове, още няма нищо конкретно. Докато нямаме подписани договори, няма да обявяваме нищо, тъй като може да провалим проверките.

-В интервю за нашата медия Дерменджиев наскоро сподели, че следващите 4 месеца ще бъдат най-трудни в историята на клуба. Какво е вашето мнение?

-Напълно споделям мнението на Дерменджиев, тъй като ние сме в постоянен контакт. Виждате, че и на двата лагера сме заедно. Наясно сме какви са проблемите и предизвикателствата пред Лудогорец, но мисля, че не само предстоящите четири месеца, а въобще последните такива са най-трудни за управлението на Лудогорец. Като това разбира се има доста аспекти. Дерменджиев е изключително опитен специалист, който има над 60 мача в европейските турнири и е видял доста. Въз основа на опита, който е натрупал през годините си вадим изводи. Като цяло си мисля, че се справяме добре за момента.

-Какво ви кара да мислите, че предстоящите месеци се очертават като тежки за Лудогорец?

-Това все пак са неща от кухнята на клуба, които не желая да разкривам публично, но хората, които имат опит във футбола и са минали по нашия път си дават сметка и знаят какво имаме предвид.

 -Дерменджиев заяви, че мениджъри мътят главите на вашите играчи...

 -Има го и този момент. Това е един от сериозните проблеми, но той вече отшумява.

-Може ли да разкриете повече подробности около строежа на стадиона и тренировъчната база?

-Не искам да се ангажирам с конкретни срокове за завършване на трибуна "Моци". Мога да кажа само, че много скоро нашите фенове ще имат трибуна каквато заслужават. Защото те заслужават да имат модерно съоръжение, което да им създава необходимия комфорт и те да се чувстват добре на "Лудогорец арена". Нашият стадион и до момента предоставя един добър комфорт на зрителите, но с новия нещата отиват в друго измерение. А кога ще бъде изцяло готов новия стадион, не бих искал да се ангажирам с подобна прогноза. Познавайки стила на работа на нашите собственици това ще стане във възможно най-кратки срокове. По отношение на базата, за която ме попитахте, там предстои едно мащабно разширение на тренировъчния комплекс. Ще бъдат изградени пет нови терена, като единият от тях ще бъде изкуствен с последно поколение настилка. Ще има нова сграда със съблекални, възстановителен център и зали за подготовка. Всичко необходимо за детско-юношеската школа, тъй като тази база, с която в момента разполагаме е най-модерната в България, но за съжаление ни отесня.

-Колко пари ще инвестирате в базата?

-Още ми е трудно да кажа точна сума, по простата причина, че се правят корекции в проекта. Собствениците Кирил и Георги Домусчиеви искат да чуят аргументите на всички хора, които работят в Лудогорец, за да се запознаят с нуждите на клуба. Ние натрупахме доста опит, виждаме какво ни е необходимо и се дават различни предложения. Когато е готов финалният проект как ще изглежда базата, тогава бихме се ангажирали с точна цифра. Според мен обаче сумата няма да бъде никак малка.

-Толкова ли е богат Лудогорец като клуб? Задавам Ви този въпрос, защото непрекъснато се говори за милионите на Кирил Домусчиев. Стойчо Младенов дори заяви, че вашият бюджет е десет пъти по-голям от този на ЦСКА, което на пръв поглед е стряскащо...

-Не ми е ясно как точно ги изчисли Стойчо Младенов. Нямам спомен той да е допускан до счетоводството на клуба, за да се запознае детайлно с цифрите, с които ние боравим. Вижте, много често, когато се казва "милионерите, богаташите, олигарсите" и т.н., това се казва с цел по някакъв начин не само да се уязви ръководството на клуба, а да се омаловажи постигнатото. По този начин, видите ли, излиза, че тези имат страшно много пари и само благодарение на тях постигат успехи. Парите във футбола са нещо изключително важно. Това трябва да е ясно на всички. Футбол без пари трудно се прави. Но да не забравяме, че има множество световни и български примери, когато се наливат много пари, но успехите липсват. Наскоро имах среща с много високопоставена личност в Турция. Умишлено няма да споменавам неговото име, но ще ви кажа, че е свързан с местния футбол. Кажа ми следното нещо: "Г-н Петричев, ние от доста дълго време наливаме десетки милиони във футбола, но нямаме успехи. Вие как ги постигате?". Така че парите не са всичко. Лудогорец е финансово стабилен, но и разумен клуб. Който си мисли, че разликата в бюджета в сравнение с ЦСКА е в пъти повече, жестоко се лъже. Това е една заблуда, която се създава, за да се намали напрежението в противниковия лагер. Искам да кажа, че ние харчим в разумни граници. Харчим всеки един лев с мисълта, че защитаваме интереса на собственика. Няма как да хвърляме пари на вятъра и да ощетяваме нашите спонсори. Лудогорец се радва на финансова стабилност благодарение на представянето си. Защото освен че си осигурихме стабилни приходи от европейските турнири, е много сериозен интересът от страна на спонсорите. Вие много лесно може да се уверите в това нещо, тъй като имаме сериозни приходи от това перо. И същевревенно с доста бързи темпове се развива нашият маркетингов отдел. Нашите фенове много добре знаят, че всеки лев, който дават, отива в касата на клуба, а не в нечии джобове. Знаят, че когато си купят фланелка подпомагат развитието на клуба.

-Знаете ли, много хора си задават въпроса защо първият отбор на Лудогорец тренира на "Герена", а и младежите изиграха мачовете си от ШЛ на този стадион, а не на "Армията", което е съвсем логично? Все пак Кирил Домусчиев е бил в НС на ЦСКА, а и вие сте бил привърженик на "червените".

-И аз останах изненадан. Минути след като приключи жребият в Монако, се свързах с ръководството на ЦСКА, но получих отказ да играем на техния стадион. В крайна сметка ние не сме натрапници. Щом не сме желани, няма да се натискаме. Обадих се на Левски и там ни приеха изключително радушно. Впечатлен съм от организацията в Левски. Сигурен съм, че те ще успеят да преодолеят всички проблеми, които ги съпътстват в последно време, благодарение на тази организация. Нашите мачове на "Герена" преминаха доста леко благодарение на съпорта, който получихме от страна на Левски. Баждеков събра целия екип на Левски и направихме общо събрание. В този клуб всеки знае какво прави и затова с тях се работи лесно. Мога да бъда благодарен, че намерихме такъв партньор като Левски за мачовете на нашите юноши. Защото знаете, че и там ние бяхме длъжни да се представим на добро ново. По простата причина, че нашите момчета получиха отлични условия при гостуванията на Ливърпул, Базел и Реал Мадрид. Ние трябваше да отговорим по същия начин. Поне като качество на тревното покритие.

-Каква е причината ЦСКА да Ви откаже? Какво обяснение дадоха?

-Не искам да изпадам в детайли, но като цяло се притесняваха за състоянието на терена.

-Трудно ли се организира мач от груповата фаза на Шампионска лига?

-И трудно, и лесно. Трудно ни беше, защото нямахме опит. Лесно е, защото се работи по правилата на УЕФА, които са толкова рационални и добре направени. Пристига един екип от специалисти от централата, който през цялото време ни помага. Когато стриктно изпълняваш изискванията на тези хора, нещата се случват. Ние може да се гордеем от оценките, които получихме от УЕФА, защото те бяха изключително високи. Най-много ме зарадва, че тези хора ни казаха, че ние не се борим само на терена, а и извън него. Защото те виждат какви трудности ни съпътстват в България, но също така виждат и нашата непримиримост да се справяме с проблемите. Това нещо им направи сериозно впечатление и не случайно го казаха.

-Може ли да смятаме ли, че сте заровили томахавките с ЦСКА след като през последния месец няма нападки по медиите, или това е затишие пред буря?

-Вижте, ние война с ЦСКА няма да водим. Никога не сме искали да го правим. Ако ни нападнат, ще се защитаваме. Още в самото начало, когато конфликтът ескалира, показахме, че нямаме желание да влизаме в словесни битки, но започнахме да получаваме запитвания от нашите фенове, които се интересуваха защо си мълчим и сме пасивни. Ние бяхме наясно, че ако влезем в тази война, тя ще стане дългосрочна. Такава, от която никой няма да спечели. Нито ЦСКА, нито ние. Напротив - най-много да поставим на изпитание сигурността на хората, които идват на мачовете. Когато ескалира един подобен конфликт, често потърпевши са обикновените хора. Тези, които се срещат всеки ден по улиците и стадионите. Ние държим много на сигурността на нашите привърженици и по никакъв начин не бихме искали да създаваме предпоставка за подобни конфликти. Това дали една такава война се отразява на нашите футболисти, мисля, че момчетата ни са показали, че са бойци. Да, имаше един момент на изнервяне на "Армията", но въпреки всичко те стъпиха мъжки и не позволиха на напрежението да ги събори. Що се отнася до нашите отношения, ние много пъти сме казвали, че не мислим лошото на ЦСКА. Няма как да мислим лошото на ЦСКА, тъй като е добре известно, че и г-н Домусчиев, и аз сме били привърженици на този отбор. Ако моята първа любов е била ЦСКА, сега образно казано на целия екип в клуба нашето дете е Лудогорец, а знаете, че няма по-силна любов от тази към детето. Това, че обичаш детето си, че го подкрепяш и правиш всичко възможно то да се развива и просперира, не означава, че ще вдигнеш ръка срещу родителите си. Така че ние война с ЦСКА не искаме да водим. Желанието ни е да има един двубой с почтенни средства, за да може по-добрият да стане шампион. От това нещо ще спечели целият футбол в България, тъй като конкуренцията ще мине на по-високо ниво. От подобен тип конкуренция ще спечелят и останалите тимове, защото рано или късно ще искат и те да се включат в борбата. Ето аз сега например очаквам Левски да излезе с променено лице през пролетния полусезон и отново да се върне като сериозен фактор. Литекс не е отбор, който може да бъде подценяван. Берое също са корав тим. Виждате и Локомотив София как се представя. Затова смятам, че ни чакат интересни и здрави битки и още е твърде рано да даваме прогнози кой ще стане шампион.

-Казвате, че никой не печели от тези войни. Защо тогава се стига до тези разправии като цяло в българския футбол?

-Това може би се дължи на манталитета на нашата нация. По време на мачовете в европейските клубни турнири срещнахме съвсем различно отношение спрямо нас. Не искам да го определям като европейско, защото звучи твърде клиширано. Хората имат прекрасни стадиони, добра структура и всичко необходимо, но най-много им завиждам за изградения манталитет и за отношението към противника и като цяло към останалите хора. Защото може да си построиш нов стадион, да си купиш скъп футболист, но манталитетът трудно може да си промениш. Затова благодаря на нашите привърженици, които понесоха толкова много обиди от какъв ли не характер. Въпреки това те са постоянно с нас и винаги подкрепят клуба. Вярно е, че ние нямаме големи агитки като тези на Левски, ЦСКА, Ботев Пловдив и Берое, но нашите фенове са верни и тяхната подкрепа е от изключително значение. Няма нищо по-хубаво от това да видиш как майки с деца идват и гледат Лудогорец на стадиона. Мачовете се превръщат в истински празник. Именно поради тази причина повтарям, че те заслужават модерно съоръжение, което да им осигури нужния комфорт. Да бъдат спокойни и да не ги вали дъждът.
Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Още от БГ Футбол

Виж всички