Sportal.bg
Използвай App-а за
по-добро усещане
Отвори

Лъчезар Николов: ЦСКА най-после пое по правилния път

Лъчезар Николов: ЦСКА най-после пое по правилния път

Бившият член на УС на ЦСКА Лъчезар Николов-Чезари сподели пред "Тема Спорт" вижданията си за управлението на клуба и перспективите пред него. Той отдели специални похвали за треньора Стойчо Младенов.
 
Г-н Николов, преди близо година се разделихте със скандал с ЦСКА. Вие обвинихте ръководството, че не води клуба в добра посока, а от "Армията" ви освободиха под предлог, че не си вършите успешно работата. В началото на 2015 година как виждате бъдещето пред ЦСКА?
 
- Точно това, за което говорех преди година, сега се осъществи на практика - в ЦСКА влязоха бизнесмени, които помогнаха с издръжката. Като Манджукови, като Инджови... Томов се опитваше да запази изцяло контрола върху клуба, но най-после усети, че няма как да се справи сам. В крайна сметка той "увря" и позволи и на други хора да работят с него за бъдещето на ЦСКА. Най-после бе поето по правилния път. Най-хубавото пък е, че Стойчо отново успя да направи силен отбор. В момента ние с Лудогорец сме водещите тимове в България. Битката ще е много оспорвана и дано ЦСКА стане шампион. Но Домусчиев ще направи всичко възможно, за да си защити позициите. И ние трябва да го направим. Трябва да си върнем изконните традиции, а те са шампионските. Похвали за Стойчо за това, че без пари събра качествени играчи. Благодарение на своите контакти той се справи. В каквото и да го обвиняват, този човек знае как да работи в тежки ситуации и трябва всички да са му признателни за постигнатото.
 
Покачи ли се доверието в ръководството с идването на повече бизнесмени в клуба?
 
- Донякъде - да. Но това трябваше да се случи по-рано и сега ЦСКА щеше да има далеч по-малки дългове. В момента задълженията постепенно се намаляват, но се изчиства санитарният минимум за спасяването на лиценза. Това не е малко, не е леко. Но големите задължения си стоят непокрити.
 
Трябва около ЦСКА да се "завъдят" бизнесмени, да се намери сериозен спонсор и с още икономически трикове да се привлекат пари към клуба. Трябва да се изчистят дълговете към НАП и към фирмите от времето на 'Титан". Това е неприятна работа, но щом си се хванал на хорото, го завърши докрай.
 
Каква трябва да е посоката на развитие оттук насетне?
 
- В ръководството трябва да влязат още хора със сериозни дялове. Манджуков не е достатъчен. Неговите усилия са похвални. Той плаща не само заплати, но и голяма част от текущите задължения. На практика сам спаси лиценза. Но само Манджуков няма как да се справи, трябват и други като него. Освен това трябва да се наблегне на школата. Не казвам от утре да започнем да налагаме юноши, а усилията да се съсредоточат върху тези на възраст между 10 и 15 години. Имаме много читави момчета, с уникални качества, но не бива да ги отказваме от футбола. Те лягат и стават с ЦСКА и трябва да останат при нас. Дано в скоро бреме клубът започне да отделя средства и за тях. Иначе още дълги години ще си разчитаме на чуждестранните наемници.
 
ЦСКА несъмнено бележи напредък през настоящия сезон, смятате ли, че това се дължи на включването на Манджуков в клуба?
 
- Да, това помогна, той доказа, че е от изключителна полза. В същата посока Томов трябва да продължи да помага на Стойчо, като подсигурява финансирането и като доведе още бизнесмени. Но Томов трябва да преглътне следното - той не може да задържи контролния пакет от акциите. Налага му се да отстъпи водещата си позиция, защото няма да се справи. ЦСКА не е на Томов, а на всички българи, които обичат клуба. Лудогорец даде пример с начина си на управление. Да оставим враждата между двата отбора настрана. Заради Лудогорец отново се заговори за българския футбол.
 
Можеше ли друг тренъор на мястото на Стойчо Младенов да се справи в тази ситуация?
 
- Категорично не. Ако не беше той, нещата, особено от спортно-техническо естество, щяха да са много тежки, да не кажа трагични. 90 про-цента от това, което се случва с ЦСКА, се дължи на Стойчо. Той крепи отбора, задържа играчите, когато няма пари, вади от нищото качествени попълнения. Знам, че страшно много футболисти са му отказвали заради несигурната обстановка. Но въпреки всичко той продължава да намира нови и нови кадри, които да са на нивото на ЦСКА.
 
Смятате ли, че ще има феърплей до края на първенството, след като всички видяха как игра Марек срещу единия претендент за титлата и как го направи срещу другия?
 
- Хубаво ще е да има феърплей, но дори и да не е така, ние сме силен отбор и трябва да можем да се справим и с ударите под кръста. По целия свят ги има мръсните номера, но ЦСКА е велик клуб и трябва да е над тези неща. Стойчо успява с името си, с позициите си, с авторитета си да направи достатъчно силен отбор, който да се бори за титлата. И ако си бием наред, не виждам какво може да ни спре да станем шампиони. Та Младенов успя да намери качествени нападатели като Буш и Жоаким, без да плати нито стотинка за тях. Ако той не се справи, кой друг?!
 
Доколко обаче изглеждащата като неизбежна продажба на играчи през зимата ще попречи на амбициите?
 
- ЦСКА е в такава ситуация, че трябва да прави изходящи трансфери. По-важно е да се подсигури финансирането за пролетта.
 
Томов доста често дава обещания за бъдещето - че ще изчисти дълговете до края на настоящата година, че базите ще бъдат върнати... Смятате ли, че е възможно някое от тях да се осъществи?
 
- За дълговете - невъзможно. За базите съм склонен да вярвам, че е възможно да се случи. Обещанията могат да се случат, ако се намерят хора от бизнеса, които да помогнат. Те трябва да видят, че ръководството е позитивно настроено към промени. Защото да си в ЦСКА може и да е голям дивидент, но е и голям разход и отговорност.
 
Очаквате ли втората публична продажба на акции да е по-успешна?
 
- Не ми се вярва. Клубът има горчив опит от първата кампания. Тя не беше добре преценена, имиджът на ЦСКА не беше съвсем излъскан, но въпреки това голям брой фенове се отзоваха, макар и със скромни средства. Но просто не виждам как подобна кампания може да е успешна в България. Окей, да речем, че при второто предлагане клубът ще събере 1-1,5 милиона лева. Тези пари обаче няма да променят нещо фундаментално, ще се покрият някакви текущи разходи и толкова. Не бива да се залага само на тази карта. ЦСКА има нужда от много по-големи акционери и средства, за да върви напред.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички